home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Különleges, de eredményes év a hegymászók mögött
Tóth Tibor
2020.12.29.
LXXV. évf. 51. szám
Különleges, de eredményes év a hegymászók mögött

Jövőre húszéves a Spartacus Hegymászóklub

A Spartacus Hegymászóklubban márciusig az élet a megszokott mederben zajlott. Februárban sikeresen megmászták az Elbruszt, a szerbiai és a vajdasági trekking (túra) liga néhány fordulóját is megtartották, majd márciusban leállt az élet, és májusig pihenőre kényszerültek a hegymászók.

Ábrahám Alfréd az Elbrusz csúcsán

— A vajdasági és az országos túraligából három verseny lett megrendezve, melyen sportolóink nagyon szépen szerepeltek — kezdte a beszélgetést Calbert Károly, a Spartacus Hegymászóklub elnöke. — Az idény lezárult, hiszen a további versenyeket már nem rendezik meg. A vajdasági ligában férficsapatunk a 2., a női pedig a 3. helyen végzett, országos szinten pedig a 8. és a 9. hely a miénk. Pionír- és ifjúsági csapatunk, valamint a 45 éven felüliek a legjobbak közé tartoznak az országban. Márciusban a Tarcal-hegységen rendezték meg a hegyi tájékozódó futóverseny egyik országos fordulóját, ahol a Ledenyák Lorena, Ivona Ludaić, Zoja Marks alkotta női csapat a 2. helyen végzett. Kiemelném a vajdasági túraliga júniusi első fordulóját, ahol az ifik között Kántor Tivadar, a pioníroknál Kántor Tamara és Prčić Viktor végzett a 2. helyen, Kis Jovák Viktor az abszolút, Rab Deli Zsuzsanna pedig a veterán kategóriában a 3. helyet szerezte meg. Az eredményekkel elégedett vagyok, ennek ellenére a következő évben megpróbálunk sokkal jobb eredményeket elérni.

A vajdasági túraliga rajtja előtt

A klubban több szakosztály működik, melyek közül a legfiatalabb a sí- és a túrasíszakosztály, melyet másfél éve alapítottak. A kis csapat januárban a Kopaonikon töltött öt napot, pályasízés szerepelt a programban, viszont a túrasí egy kicsit más, mert érintetlen hóban történik, a sportolónak meredek, járatlan hegyoldalon, kezeletlen pályán kell lecsúsznia. Ehhez viszont előbb a jelölt pályákon jól meg kell tanulni síelni. A sízés mellett mászásra is jutott ideje a hattagú csapatnak, és az egyik holdfényes, csillagos éjszakán megmászta a Kopaonik legmagasabb pontját, a 2017 méter magas Pančić-csúcsot. A hegyi tájékozódó futóversennyel foglalkozó szakosztály tagjai közül Prčić Viktor, Sara Pirnat, Ines Kopilović, Nedeljko Tomanović és Prčić Dejan országos szinten a 10-15. hely körül végeztek.

Acélsodronyos mászás a Hallstatti-tó felett 

A fal- és a sportmászószakosztály tagjai számára mindössze két versenyt tartogatott a 2020. év.

— Az országos kupaversenyen Bognár Nóra saját kategóriájában az 1. helyen végzett, de a többi 5 és 20 év közötti versenyző is nagyon szép eredményeket ért el. Nóri részt vett Magyarországon a 47. aggteleki sportmászókupán, és szintén a dobogó legmagasabb fokára állhatott. Mi is próbáltuk feltalálni magunkat, és kijutottunk Ausztriába egy acélsodronyos mászásra, valamint megtekintettük Hallstatt nevezetességeit is. Az alpinisták a Pozsarevác melletti Gornjača Klisura nevű helyen töltöttek három napot, Ovčar Banján pedig két napot másztak. Az alpinizmusban nincsenek versenyek, itt az elsődleges cél a biztonság. A magashegyi hegymászószakosztályunknak minden vágya az Elbrusz 5642 méter magas csúcsának téli megmászása volt. Februárban saját szervezésben nekivágtunk a hosszú és korántsem veszélytelen túrának. Nyáron sokan szerveznek Elbrusz-túrát, szinte már menetrendszerűen, télen viszont az utóbbi tíz évben egyetlen szerbiai különítmény sem próbálta meg. A világ legjobb hegymászói már nem a 8000 méteres csúcsokat tűzik ki célul, ahol teljes ellátással, serpák segítségével és hatalmas összeg kifizetésével juthatnak fel a csúcsra, inkább az alacsonyabb hegyeket részesítik előnyben, ahol korábban még senki sem járt. Expedíciónk tagjai közül Ábrahám Alfréd meghódította az 5642 méter magas csúcsot, Szarvas Klaudia 5300, Sordje Rebecca és jómagam 4800, Hodik László pedig 4300 méterig jutott. Ki kell emelnem még Lackó Nikolát, aki szeptemberben megmászta Törökország legmagasabb csúcsát, az 5137 méteres Ararátot — mondta Calbert.

Bognár Nóra sziklát mászik

Az egyesület több jelentős eseménynek is otthont adott, amivel a sportág, a túrázás és a természetjárás népszerűsítése volt a célja. Palics és Szabadka körül rendszeresen egészségügyi sétákat szerveztek, melyeken általában 30—50 személy vett részt. A Szabadkai Sportszövetség júniusban sportvásárt rendezett, melyen a Spartacus Hegymászóklub is bemutatkozott. A standot és a mini-adrenalinparkot Vanja Udovičić szerbiai ifjúsági és sportminiszter, valamint Davor Štefanek, az országos sportszövetség elnöke is meglátogatta. Október első hétvégéjén megtartották a XLVI. Palicsi Hegymászó-találkozót és a vajdasági túraliga újabb fordulóját. Mindkét esemény rendkívül népesre sikeredett, hiszen a hegymászó-találkozóra mintegy 300-an érkeztek annak ellenére, hogy a klub az egészségügyi helyzetre való tekintettel szinte nem is hirdette az eseményt, a ligán pedig 317-en álltak rajthoz, ezzel Szerbia legtömegesebb ilyen jellegű rendezvényének bizonyult. Szeptember második hétvégéjén megünnepelték a gyaloglás napját. Ezt sem hirdették különösebben, mégis több mint 150 résztvevő jött el. A palicsi víztoronynál találkoztak, s az egyik csoport a tó körül egészen a Pionírig és az új városházáig gyalogolt, a másik pedig a tőzegbányáig, majd vissza. A szervezésben és az egészséges életmód népszerűsítésében a Szabadkai Sportszövetség, a városi tanács sporttal megbízott részlege — Nataša Aleksić sportmegbízott is lesétálta a távot —, valamint a Közegészségügyi Intézet is támogatta az egyesületet.

A tervekkel kapcsolatban Calbert elmondta, hogy 2021 nagyon fontos, hiszen a klub jövőre lesz húszéves.

— Szabadkán nagyszabású ünnepséget szerveznénk, melyre több magas rangú vendég is meghívást kap. Emellett jó lenne jelentősebb mászásokkal is emlékezetesebbé tenni ezt a jeles évfordulót. A magashegyi mászók februárban megkísérlik megmászni Iránban a Damávand 5671 méteres csúcsát, az alpinisták pedig a francia vagy az olasz Alpokban szeretnének felérni egy 4000 méteres csúcsra. A vajdasági és a szerbiai túraligában nagyobb csapattal indulnánk, mellyel még jobb eredményeket érhetnénk el — mondta az egyesület elnöke.

Ambícióban, elszántságban nincs hiány, ám a tervek valóra váltása nem a klubvezetőktől, hanem a vírushelyzettől függ.

Fotók: Spartacus Hegymászóklub

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..