home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Kulisszatitkok a Sztankay mozijában
(MTVA)
2023.03.02.
LXXVIII. évf. 9. szám
Kulisszatitkok a Sztankay mozijában

Az M5 háttérműsora a filmek világában kalauzolja a mozirajongókat, és izgalmas kulisszatitkokat ismertet meg a nézőkkel. Ebben a hónapban is a hazai és a nemzetközi alkotások nagyjait helyezi új megvilágításba Sztankay Ádám és Deák-Sárosi László.



 

Filmművészeti kulisszák mögé enged betekintést hétről hétre a Sztankay mozija. A műsor célja, hogy megmutassa, az évtizedek során hogyan változtak a társadalmi szerepek, a családmodellek, és hogyan alakult ábrázolásuk a filmvásznon. A beszélgetésekben Sztankay Ádám műsorvezető és Deák-Sárosi László filmesztéta elemzi azokat a nagysikerű filmeket, amelyeket csütörtök esténként műsorára tűz az M5. Kettejük párbeszéde segít értelmezni az egykori mozisikerek történelmi, művészi, társadalmi és kultúrpolitikai összefüggéseit.

Sokszor új, eddig nem tárgyalt szempontokat figyelembe véve, olyan nagysikerű mozgóképes alkotások kerülnek terítékre márciusban, mint Franco Zeffirelli A bajnok című drámája, a Talpunk alatt fütyül a szél, a Föltámadott a tenger vagy a Francis Ford Coppola rendezésében készült Apokalipszis most háborús filmdráma.

A beszélgetést minden alkalommal a házigazda, Sztankay Ádám személyes hangvételű gondolatai, emlékei indítják, amelyek reflektálnak az adott filmre és a korszakra. Ezekben az irodalmi stílusban megírt jegyzetekben elárulja, mit jelent számára a tárgyalt film, valamint a kulturális csatorna nézői minden alkalommal megtudhatnak tőle egy családi történetet. Édesapjához Sztankay István, Kossuth-díjas színművészhez kötődő emlékei nyomán a magyar színészvilág legendás alakjairól is feltárulnak izgalmas titkok.

 „A költő, filmesztéta Deák-Sárosi Lászlóval történő beszélgetéseink során nem lexikális információkkal kívánjuk megterhelni a nézőket. Olyan érdekességekről esik szó, amelyek kerülik a felszínességet, és reményeink szerint fokozzák a néző kíváncsiságát a soron következő filmalkotás iránt” – osztotta meg gondolatait Sztankay Ádám.

 Sztankay mozija – csütörtökönként 21 órától az M5 műsorán!

 A Sztankay mozija korábbi epizódjai újranézhetők a Médiaklikken!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..