Külhoni Magyarságért Díj a bácskertesi Sturcz József Amatőr Színjátszó Csoportnak

Külhoni Magyarságért Díj a bácskertesi Sturcz József Amatőr Színjátszó Csoportnak

Semjén Zsolt a Külhoni Magyarságért Díjak átadásán a budapesti Parlamentben úgy fogalmazott, hogy Szent István országépítő munkája akkor vihető tovább, ha mindenki kis Szent Istvánként tevékenykedik saját őrhelyén. A kereszténydemokrata politikus azt mondta, hogy a magyar nemzet megmaradása egyrészt a nyelvi, kulturális és történelmi azonosságtudat megőrzésén, valamint az ehhez szükséges közjogi keretek biztosításán múlik.

Példaként említette, hogy Szent István a keresztény állam létrehozásával közjogi egységbe foglalta a magyar nemzetet, így a törzsek Magyarországából létrehozta az apostoli Magyar Királyságot. „Innentől kezdve ez az acélabroncs tartotta meg a kulturális értelemben vett nemzetet” — fogalmazott, hozzátéve, a kulturális és a politikai nemzet fogalmai azóta is szétválaszthatatlanok.

Semjén Zsolt kiemelte, hogy az államnak mindezek miatt szimbolikusan is el kell ismernie azokat, akik munkájukkal segítik a magyarság azonosságtudatának megőrzését.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédében hangsúlyozta, a kormánynak olyan intézkedéseket kell hoznia, amelyek eredményeként egyre több magyar születhet. A kabinetnek ösztönöznie kell azt is, hogy a Kárpát-medencében és a szórványban minél több fiatal válasszon magyar anyanyelvű iskolát — tette hozzá, majd példaként említette a külhoni magyar szakképzés megerősítésének szándékát.

Összesen tíz Külhoni Magyarság Díjat adtak át, amelyet a miniszterelnök-helyettes javaslatára a kormányfő adományoz a külhoni magyar közösségek érdekében végzett közéleti, oktatási, kulturális, egyházi, tudományos, valamint a gazdasági önszerveződés területén végzett kiemelkedő munkáért.

A Vajdaságból Külhoni Magyarságért Díjat kapott a bácskertesi Sturcz József Amatőr Színjátszó Csoport.

Forrás: www.mti.hu


Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes beszél a Külhoni Magyarságért Díjak átadásán az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából rendezett ünnepségen az Országházban 2015. augusztus 19-én (MTI Fotó: Bruzák Noémi)

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Nemzetpolitika rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Külhoni Magyarságért Díj a bácskertesi Sturcz József Amatőr Színjátszó Csoportnak
Riport
Facebook

Támogatóink