home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Külföldi fegyverek és zsoldosok megsemmisítéséről számolt be Moszkva
2022.06.14.
LXXVII. évf. 23. szám
Külföldi fegyverek és zsoldosok megsemmisítéséről számolt be Moszkva

Orosz precíziós föld-levegő rakéták egy külföldi fegyverszállítmányt és egy zsoldosbázist semmisítettek meg egyebek között az elmúlt nap folyamán — jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a legújabb hadijelentést ismertetve.

Az Egyesült Államokból és európai országokból érkezett „nagy mennyiségű” fegyvert és katonai felszerelést Konasenkov szerint Udacsne vasútállomása közelében, a zsoldosok ideiglenes állomáshelyét pedig a luhanszki régióban lévő Fedorivkánál semmisítették meg a légi indítású rakéták, melyek ezenfelül csapást mértek két rakétasorozat-vető ütegre is. A harcászati gépek 1 vezetési pontot, 1 Buk—M1 föld-levegő rakétarendszer-radarállomást, valamint 63 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást támadtak, aminek következtében több mint 120 „nacionalista” életét vesztette, 2 harckocsi, 7 tüzérségi löveg és 11 különleges katonai jármű pedig megsemmisült.


Igor Konasenkov (fotó: Wikipedia)

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 201 repülőgépet, 130 helikoptert, 1196 drónt, 338 légvédelmi rakétarendszert, 3525 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 515 rakétasorozat-vetőt, 1933 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 3583 speciális katonai járművet veszítettek.

A délkelet-ukrajnai donyecki szakadár „népköztársaság” több városát hétfőn ismét többtucatnyi lőszerrel lőtte az ukrán nehéztüzérség. Az egyik donyecki piacot ért találat következtében legkevesebb 3 ember életét vesztette, 13 pedig megsebesült. A helyi hatóságok terrortámadásnak minősítették az Azovi-tenger partján fekvő, orosz ellenőrzés alá került Berdjanszk egyik transzformátoralállomásán és Melitopol egyik belügyi hivatalában vasárnap történt robbanást. Az utóbbi helyszínen 4-en megsérültek egy szeméttárolóban elrejtett pokolgéptől.

3 rakétát lőttek ki az orosz erők hétfőn az észak-ukrajnai Csernyihiv megyére — közölte a régió kormányzója. A támadást Priluki településre mérték, áldozatokról eddig nem érkezett jelentés. Később a megye kormányzói hivatalában közölték, hogy a támadás miatt több közeli faluból evakuálják a lakosokat, mert fennáll a csapások következtében keletkezett tüzek továbbterjedésének veszélye.

További szövetséges, elsősorban orosz erőket kell bevetni amiatt, hogy az ukrán fegyveres erők egyre intenzívebben lövik Donyecket és a szakadár területek más városait — közölte Gyenyisz Pusilin, a „Donyecki Népköztársaság” vezetője Telegram-bejegyzésében. Pusilin szerint „az ellenség szó szerint átlépett minden határt”, tiltott hadviselési módszereket alkalmaz, Donyeck lakó- és központi kerületeit lövi, és tűz alá vette a köztársaság más városait is.


Fotó: Tanjug/ AP/ Efrem Lukatsky

Több százmillió euró értékű ukrajnai fegyverexportra adott engedélyt a német kormány az Ukrajna elleni orosz támadás kezdete óta egy hétfőn ismertetett összesítés szerint. A szövetségi parlament (Bundestag) egyik ellenzéki pártja, a kormányzó szociáldemokratáktól balra álló Baloldal (Die Linke) írásbeli kérdésére összeállított kimutatás szerint a kormány 350,1 millió euró (140 milliárd forint) értékben adott engedélyt fegyverek és más katonai felszerelés ukrajnai exportjára az orosz támadás február 24-ei kezdete és június 1-je között.

Az ukrán—magyar határszakaszon 5515 ember lépett be hétfőn Magyarországra, a román—magyar határszakaszon belépők közül pedig 5125-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek — közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden az MTI-vel. Vonattal 211 ember, köztük 86 gyerek érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre hétfőn.

Összefoglalta: Tancsik Richárd

Forrás: MTI, Tanjug, Szerbiai RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..