home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Kukoricanap Zentagunarason
(T. T.)
2014.10.21.
LXIX. évf. 43. szám
Kukoricanap Zentagunarason

A zentagunarasi Mag Hagyományápoló Egyesület szervezésében ötödik alkalommal tartottak kukoricanapot a Kiss-tanyán. A hagyományos kukoricatörést hat csapat elevenítette fel, s amíg a szorgalmas kezek az idén jól termett, aranysárga tengerit szedték, addig húsz üst alatt gyújtottak tüzet, és néhány óra elteltével finom illatok terjengtek a falu szélén található tanyán.

Miközben az udvarban főtt a bab, a kukoricaföldön szaporán folyt a munka: a tengerit leszedték, a szárát kivágták, kúpokba rakták, majd pedig elfogyasztották a csapatonként eltérő — főleg kolbászból, kenyérből, sajtból, túróból, szalonnából és az elmaradhatatlan pálinkából álló — reggelit. Kiss Éva, a Mag Hagyományápoló Egyesület elnöke elmondta, hogy a bírálóbizottság a reggelin kívül a kukoricaszedés módját, tisztaságát és a kúp kinézetét is osztályozta. A kukoricán ugyanis nem szabad bajuszt hagyni, és az sem mindegy, hogyan, mivel kötik fel a szárat, hogyan állítják össze a szárkúpot. Várkonyi Zsolt, a Magyar Összefogás jelöltje kiemelte, hogy az MNT nagyon fontosnak tartja, hogy a kistelepüléseken legyenek ehhez hasonló rendezvényeket, mivel ez a kukoricanap is arról tanúskodik, hogy Zentagunarason egy életerős, tenni akaró közösség él. Reményét fejezte ki, hogy a kukoricanap egyszer bekerül a hungarikumok közé.

Snejder Sándor jelölt kifejtette, hogy az MNT a civil szférát az elmúlt időszakban is támogatta, és hangsúlyozta a civil központok létrehozásának fontosságát.

A délután folyamán a művelődésé és a játéké volt a főszerep: a helyi Október 18. Általános Iskola diákjai műsorral kedveskedtek a jelenlévőknek, a kukoricaszedésben részt vevő csapatok pedig különféle ügyességi játékokban mérettettek meg. A kiválóra sikeredett nap késő estig tartó népünnepéllyel zárult.

A Mag egyesület több hagyományápoló rendezvényt szervez az év folyamán: Mikulás-napon a messziről jött nagyszakállú a gyerekeket és a felnőtteket ajándékokkal örvendezteti meg, majd karácsonyhoz közeledve, advent harmadik vasárnapján Meleg kalács, lágy tej néven jótékonysági műsort tartanak, februárban télűző, hagyományápoló farsangi ünnepség lesz, a tervek szerint pedig gyümölcséréskor egy újabb esemény, a gombócfőző verseny gazdagítja majd a rendezvények sorát.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..