Kukoricafesztivál Magyarkanizsán

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Kukoricafesztivál Magyarkanizsán

Felvonulás - A szerző fotójaA magyarkanizsai Tisza Néptáncegyesület negyedik alkalommal szervezte meg az októberi Kukoricafesztivált. A háromnapos rendezvény célja a kukoricához, valamint a termesztéséhez és a betakarításhoz kapcsolódó hagyományok, népszokások bemutatása, amelyet zenés-tán...

Felvonulás - A szerző fotója

A magyarkanizsai Tisza Néptáncegyesület negyedik alkalommal szervezte meg az októberi Kukoricafesztivált. A háromnapos rendezvény célja a kukoricához, valamint a termesztéséhez és a betakarításhoz kapcsolódó hagyományok, népszokások bemutatása, amelyet zenés-táncos előadásokkal, mulatságokkal egészítettek ki. Az ötletgazdák arra törekedtek, hogy családias, barátias hangulatú hétvégét teremtsenek a téli hideg beköszöntése előtt. Ebben az égiek is a segítségükre voltak, hiszen a tavalyi esős, hideg időjárás ellenében az idén ragyogó őszi napsütés fogadta a városháza előtti térre és parkba érkezőket.
Az eseményt a piaci vendégcsalogató és a résztvevők vidám felvonulása után Nyilas Mihály, a község polgármestere nyitotta meg, aki köszöntőjében a mezőgazdaságot a közösség múltjának, jelenének és jövőjének nevezte, de hozzátette azt is, hogy az ágazat továbbra is az ország mostohagyermekének számít. A műsorban felléptek az adorjáni, a végvári (Románia) és a magyarkanizsai kis táncosok, valamint a Bíbic zenekar, illetve délután a horgosi táncegyüttes a Juhász zenekar kíséretében. A program keretében átadták annak a mókás rajzpályázatnak a díjait, amelyet Tökfej címmel hirdettek meg. A kiírásra mintegy 180 munka érkezett Zentáról, Hajdújárásról, Szabadkáról, Nagyradanovácról, Tiszaszentmiklósról és a községből. Az alkotásokat a fesztivál ideje alatt a Művelődési Ház előcsarnokában tekinthették meg az érdeklődők.
A nap folyamán a gyerekek a kukoricához kötődő játékokban mérhették össze ügyességüket, mint például a kukoricafosztás, morzsolás hagyományos módon, csutkavár építése, célba dobás csutkával mozgó kosárra, füzér készítése pattogatott kukoricából, a kukorica, a lencse és a bab szétválogatása stb., majd kézműves foglalkozásokban vehettek részt. Akinek ez sem volt elég, az megtapasztalhatta, hogyan működik a seprőkészítő gép, a régi, kézzel hajtható kukoricamorzsoló, esetleg lovagolhatott, vagy majszolhatta az üstben főtt zsenge kukoricát. Nagy sikerrel zajlott a tökvicsorik készítése is, amelyeket sötétedéskor a város központjában helyeztek el.
A fesztivál, kísérőrendezvényei között a kézműves vásárral és kukoricás sütemények bemutatásával, valamint Szabó Éva festményeinek a kiállításával, a vajdasági népzenészek (Juhász, Bíbic, Véka, Csalóka zenekar) és a végvári, horgosi, kishegyesi, szabadkai, magyarkanizsai, szegedi, deszki néptáncosok gálaműsorával zárult.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink