home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Kudlik Júlia és Szvorák Katalin a szeretet útján
Zséli Ágnes
2015.04.01.
LXX. évf. 14. szám
Kudlik Júlia és Szvorák Katalin a szeretet útján

Vajdasági körútjuk során Kudlik Júlia, a napjainkban is népszerű nyugalmazott magyarországi televíziós személyiség és Szvorák Katalin, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes Törökbecsén is bemutatták az általuk készített Szeretettel című lemezt.


Kudlik Júlia


Szvorák Katalin (Báló József felvételei)

A hanganyagot azzal a küldetéssel állították össze, hogy a szeretetet szóban és énekben juttassák el az emberek lelkébe. A korongon Kudlik Júlia saját gondolatai hangzanak el a szeretetről egyházi és világi megközelítésben, és ehhez kapcsolódnak Szvorák Katalin dalai. Közös hitvallásuk reményt keltő örömüzenet, hiszen a megfáradtaknak megnyugvást, a keresőknek válaszokat ad. Bizonyára sokan gondolják, hogy a mai manipulált világban nehéz szeretetet közvetíteni, vagy bármiféle értéket őrizni és továbbörökíteni, mégsem lehetetlen, hiszen nekik sikerült. A műsort azért viszik el a határon túli magyarlakta területekre is, mert fontos számukra, hogy erősítsék az összetartozást. A törökbecsei bemutatkozás után a következőket nyilatkozták:

— Több száz éves dallamok csendülnek fel, egyházi, világi énekek, melyekből mindenféle emberi érzelem, az öröm, a magány s a bánat is megszólal. A mai világban rá kell jönnünk, hogy nincs más út előttünk, mint az, amely kétezer évvel ezelőtt is volt: a szeretet útja. Ezt valahol elvesztettük, s ha nem találunk rá, akkor mi is elveszünk. Ennek nem kell így történnie, hiszen rajtunk, embereken áll, hogy merre fordulunk, melyik úton járunk, és mit teszünk. Ha az emberek többet énekelnének, akkor a közösségek is jobban megmaradnának. A dalolás a falusi közösségben régen mindennapos tevékenység volt. Az emberi életet — a születéstől a halálig — végigkísérte a dal, és benne mindenre megvolt a gyógyír.

A dalokban nagy életbölcsességek vannak. Akik ránk hagyták őket, azok a természet nyelvét is ismerték, megértették és használták. A mai kor embere sajnos nem megérteni, hanem győzni és fogyasztani akar. A világban a legnagyobb gond a megértéssel és a nem megértéssel van. Ott tartunk, hogy az ember már saját magát sem érti, s mi erre próbáljuk ráirányítani a figyelmet. Az emberek kedvesen fogadtak bennünket, és látjuk, hogy nagy igény van itt, a szórványmagyarságban az ilyen előadásokra.

A műsorunk interaktív, és állítjuk, hogy senki sem azokkal az érzésekkel megy haza, amelyekkel érkezett.

Jókai Anna író így vélekedik az albumról: „Két megszenvedett tisztaságú lélek ajándéka. A kicsorduló szeretet: szóban és énekben. A szeretet Istentől árad és az emberi Én kelyhe fogadja magába. Töltekezzünk belőle, és osszuk meg a szomjazókkal.”
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..