home 2024. május 20., Bernát napja
Online előfizetés
Kudarcba fulladt a VMSZ és a VMDP tárgyalása
din
2005.03.30.
LX. évf. 13. szám

Annak ellenére, hogy a VMSZ és a VMDP közötti párbeszédet Ágoston András kezdeményezte, a múlt keddi szabadkai találkozó a két párt prominensei között kudarcba fulladt. A tárgyalás mindössze tíz percig tartott, míg a két fél meg nem itta az előre elkészített kávét.A VMSZ sajtótájékoztatóján Kasza Jó...

Annak ellenére, hogy a VMSZ és a VMDP közötti párbeszédet Ágoston András kezdeményezte, a múlt keddi szabadkai találkozó a két párt prominensei között kudarcba fulladt. A tárgyalás mindössze tíz percig tartott, míg a két fél meg nem itta az előre elkészített kávét.
A VMSZ sajtótájékoztatóján Kasza József, a Szövetség elnöke mindezt úgy kommentálta, hogy a VMSZ nyílt minden tárgyalás iránt, de komoly megbeszélésnek nincs értelme, ha a tárgyalófél csak látszólag keresi az együttműködést, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a megbeszélések sikertelenek legyenek, közben pedig folyamatosan sértegeti és vádolja a VMSZ-t.
Mint Kasza elmondta, javasolták, hogy a VMDP képviselői a tárgyalások megkezdése előtt írják alá azt a viselkedési kódexet, amely arra kötelezi mindkét felet, hogy betartsa az alapvető viselkedési szabályokat, de erre Ágoston András nem volt hajlandó.
Dudás Károly, a VMSZ alelnöke hangsúlyozta, hogy őszintén fájlalja a történteket, mert a magyar állampolgárság és a magyar kormány által javasolt ún. speciális vízum kérdésének ügyében biztosan egyet tudtak volna érteni. Ami a különleges vízumot illeti (amely a határsáv harminc kilométeres körzetére kiterjesztett vízummentességet tenné lehetővé), az a VMSZ számára is elfogadhatatlan, mivel éket ver a tömb és a szórvány közé, illetve tovább rontaná a már így is katasztrofális etnikai arányokat. Dudás Károly azt is hangsúlyozta, hogy meglátása szerint VMSZ önállóan is meg tudja győzni a magyar kormányt, hogy e kérdésben tévúton jár. A VMSZ a kettős állampolgárság ügyében sem tágít.
Kasza József a sajtótájékoztatón foglalkozott a legújabb belgrádi eseményekkel, nevezetesen a kiskorú gimnazista erőszakos halálával és az azt követő felháborodási hullámmal. Kasza szerint a Szeretet és a tolerancia elnevezésű országos megmozdulásra csak azután került sor, miután egy belgrádi kisdiák életét követelte az értelmetlen erőszak. Felhívta az újságírók figyelmét, hogy a VMSZ és a szabadkai önkormányzat több éve hangsúlyozza, hogy súlyos gondok vannak a toleranciával, és a rendőrség nem úgy végzi a munkáját, ahogyan kellene. Kasza értékelése szerint a Belgrádban történt tragikus kimenetelű eset után a belügyminiszternek és az oktatási miniszternek le kellene mondania tisztségéről, mert képtelenek ezt a problémát megoldani.
Ágoston András, a VMDP elnöke a párt hírlevelében arról ír, hogy Szabadkára egy ötpontos javaslattal érkeztek, s ,,ahelyett, hogy ezekről az előre megismert kérdésekről kezdődött volna a tárgyalás, előtérben a speciális vízum ügyével, Kasza úr, a tárgyalásvezető, Dudás Károlyt mintegy átugorva, azzal az ultimátummal állt elő, hogy addig, amíg VMDP nem ír alá valami kódexet, nem lehet szó a találkozó tárgyát képező kérdésekről sem”. A VMDP hírlevelében továbbá annak a véleményének adott hangot, hogy ,,amíg lesznek illetékes bíróságok, kódexekre nem lesz szükség, s a találkozó ezen a ponton megfeneklett”.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..