home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Krokodilkönnyek és racionalizáció
(bajk)
2016.02.15.
LXXI. évf. 6. szám
Krokodilkönnyek és racionalizáció

A szabadkai városi képviselő-testület elfogadta a közszférában végrehajtandó észszerűsítésre vonatkozó határozatot — Megalakult a Magyar Mozgalom frakciója

A szabadkai önkormányzatban, hivatalokban, közvállalatokban és közintézményekben összesen 2373-an dolgozhatnak, vagyis 170-180 személytől kell megválni az előttünk álló időszakban. A közszférában végrehajtandó észszerűsítést szorgalmazó határozat volt a legfontosabb téma a szabadkai képviselő-testület múlt csütörtöki ülésén. Az említett dokumentum tételesen, közintézményekre, közvállalatokra lebontva definiálja a foglalkoztatottak maximális számát. Ennek alapján az igazgatók feladata lesz meghatározni, kiktől kell megválni.

A napirendi ponttal kapcsolatban a képviselők csaknem három órán át vitatkoztak. Az ellenzéki képviselők demagógiától sem mentes felszólalásaira válaszolva a polgármester elsősorban azt emelte ki, hogy a jelenlegi helyzet nem új, annak kialakításához a jelenleg oppozícióban lévők is hozzájárultak.

Az ellenzék elsősorban azt kifogásolta, hogy a szociális intézményekre is kiterjed az észszerűsítés. A demokrata párti Petar Balažević, aki egyébként a Gerontológiai Központ igazgatója, azt állította, valaki szándékosan fel szeretné számolni Szabadkán a szociális juttatásokat. Az ellenzékiek azért is kritizálták a városvezetőséget, mert a munkacsoport csak január közepén kezdte meg munkáját.

Dévavári Zoltán, a Magyar Mozgalom képviselője arról beszélt, hogy az ország gazdasági helyzete miatt elkerülhetetlen volt ez a lépés. Hozzátette, a szerbiai parlament tavaly júliusban szavazott a kérdésről, amikor is elutasították Varga László módosítási indítványát, melynek értelmében a kisebbségeket kevésbé érintette volna a leépítés. A zárószavazásnál Vargán kívül az összes magyar képviselő megszavazta azt a fűnyíróelvet, amely gyakorlati alkalmazásának vagyunk most tanúi.

Maglai Jenő polgármester a felszólalásában kiemelte, az ellenzék siránkozik, krokodilkönnyeket ejt, pedig csak az elmúlt két és fél évtized politizálásának számláját kell most kiegyenlíteni. Maglai hangsúlyozta, egyesek most azokért aggódnak, akik az észszerűsítés miatt munka nélkül maradnak, miközben saját maguknak ugyanazokban a vállalatokban biztos munkahelyről gondoskodtak. Elmondta, ha a város nem hajtaná végre ezt az intézkedést, akkor a köztársaságtól átutalt havi 200 millió dináros transzfereszközök nélkül maradna, ez pedig rövid időn belül megbénítaná az önkormányzat működését. A késedelemre vonatkozó ellenzéki kritikák kapcsán azt mondta, az államigazgatási minisztériumtól a keretszám csak decemberben érkezett meg, miközben javában folyt az idei költségvetés kidolgozása. Ezért kezdhette meg működését a munkacsoport csak az újévi ünnepek után.

Egyébként ez csak az első lépése az észszerűsítésnek, 2018 végére ugyanis az alkalmazottak száma 2095 kell hogy legyen, vagyis az elkövetkező két évben további 278 embert bocsátanak majd el. A javaslatot a jelen lévő 45 képviselőből 35-en támogatták.

Az ülésen megalakult a Magyar Mozgalom frakciója is, melynek vezetője Huzsvár József lett.

A képviselő-testület egy rövidebb vita után elfogadta a hőenergia-ellátás feltételeit módosító határozatot is, melynek az a lényege, hogy a Szabadkai Távfűtőművek ismételten visszatér a kéttarifás számlázási rendszerhez.

A városi parlament elfogadta azt a határozatot is, amelynek értelmében a német Continental vállalat több mint 25 000 négyzetméternyi földterületet kap a kisbajmoki ipari övezetben egy új gyárcsarnok kiépítésére. Megszavazták emellett a város energiahatékonysági programját, a Zorka és a Sétaerdő helyi közösségek részletes szabályozási tervének módosítását, illetve az épületek megengedett szintmagasságának meghatározását a legalizáció keretében. A képviselők döntöttek még a kerékpártárolók közterületi elhelyezéséről, új tagot neveztek ki a Szabadkai Távfűtőművek Kommunális Közvállalat felügyelőbizottságába, illetve a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium új iskolaszéki tagokat kapott.

A nyitókép Szabó Attila felvétele

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..