home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Krisztus által, Krisztussal és Krisztusban
Fehér Márta
2020.11.19.
LXXV. évf. 47. szám
Krisztus által, Krisztussal és Krisztusban

Ez Msgr. Slavko Večerin, az újonnan felszentelt és beiktatott szabadkai megyés püspök jelszava. A jelentős egyházi eseményt, melyre egyházi méltóságokat és közéleti személyiségeket is meghívtak, az Ávilai Szent Teréz-székesegyházban tartották meg.

Szombaton öt perccel 11 óra előtt megszólaltak a székegyház harangjai, és elindult a bevonulási körmenet a püspöki palotából. A szertartáson Msgr. dr. Német László SVD nagybecskereki megyés püspök és a Szt. Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia elnöke volt a főszentelő, a társszentelők pedig Msgr. dr. Pénzes János nyugalmazott szabadkai megyés püspök, valamint Msgr. dr. Džudžar Djura, a bácskeresztúri Szent Miklós Görögkatolikus Eparchia püspöke.

Msgr. Slavko Večerin 1957-ben született Szabadkán, általános iskolai és gimnáziumi tanulmányai után a Szabadkai Egyházmegye növendékeként belépett a Zágrábi Érseki Szemináriumba, a Katolikus Teológiai Fakultáson végezte filozófiai és teológiai tanulmányait. 1983. augusztus 14-én szentelték pappá. Az első két szolgálati évét a zombori Szentháromság-plébánián töltötte káplánként, majd a bácsi Szent Pál-plébánia kormányzójává nevezték ki. 1991-ben áthelyezték Szabadkára, ahol a Paulinum Kisszeminárium lelkésze, valamint a Püspöki Hatóság levéltárosa volt, majd a Szabadkai Püspökség titkári feladatát látta el. A bajmoki Szent Péter és Pál-plébánia plébánosa volt, majd a szabadkai Mária, az Egyház Anyja-plébánia plébánosa és a Szentkút rektora. 2016 óta a zombori Szent Kereszt Felmagasztalása-plébánia plébánosa. Általános helynök 2005-ben lett. Ferenc pápa 2020. szeptember 8-án nevezte ki szabadkai püspöknek, miután előde, Pénzes János szolgálata véget ért.

A püspökké avatás és beiktatás szertartása során a főszentelő Német László így fogalmazott homíliájában:

— A püspökszentelés nem csak az apostoli testület részesévé tesz. Jézus konkrét helyre állít, hogy itt legyél nyájad jó pásztora. Isten a világegyház egy nagyon érdekes részegyházának a főpásztorául választott. Már több mint ezer éve élnek itt keresztények, az egyház vidékeinken hosszú utat járt be, sok mindent átélt, tapasztalt, ennek nyomai mind a mai napig látszanak. Meg kell tartanunk azt, ami a mi sajátos katolikus, keresztény öntudatunk. Most, ebben a történelmi pillanatban is, akkor is, ha szeretünk a határainkon túlra nézni. A Szerbiában élő katolikus egyház tagjai vagyunk, sokszínűségünkkel, a mi gazdagságunkkal, ami nehézségeket is szül. Nem engedhetjük meg, hogy néhány nem eléggé felvilágosult ember más részegyházak szemüvegén át nézzen bennünket. A mai evangélium siet a segítségünkre. Jézus két fontos mindennapi dologhoz hasonlítja tanítványai életét: Ti vagytok a föld sója. Ti vagytok a világ világossága. (Mt 5,13—14)

A homília után a jelölt ígéretet tett, megfogadta egyebek között, hogy a hitet megőrzi és hivatását teljesíti, hogy hűségesen és szüntelenül hirdeti Krisztus evangéliumát, építi Krisztus testét, az Egyházat, és megmarad annak egységében a püspökök testületével együtt, Szent Péter apostol utódjának tekintélye alatt, és Isten szent népét jóságos atya módjára gondozni fogja és az üdvösség útjára irányítani.

A Mindenszentek litániáját követte a kézrátétel, a felszentelő ima, majd a főszentelő a szent olajjal megkente a felszenteltet. Ezután átadták az evangéliumos könyvet, a gyűrűt, a mitrát, a pásztorbotot, majd Slavko Večerin elfoglalta a püspöki széket. A szertartás az Eucharisztia liturgiájával folytatódott, a jelenlevők áldoztatásában az új püspök is részt vett.

A szertartás befejező részében Msgr. Suriani Luciano apostoli nuncius köszöntötte az újonnan felszentelt püspököt.

— A Szentatya nevében szeretettel hívlak titeket, hogy mutassátok meg a mindennapi életben az egyház egyetemességének és egységének szépségét. A Szabadkai Egyházmegyében jelen levő sajátos különbözőségek és eltérések pedig soha ne legyenek számotokra akadályok, hanem olyan ingerek, amelyek a közösségben és egységben való növekedést serkentik Krisztusban és az ő egyházában. A pásztor legfontosabb feladata, hogy egy mély, szeretetteljes és hatékony közösségben legyen, mindenekelőtt a papsággal, az ő szolgálatuk által pedig az egész egyházmegye közösségével.

A nuncius után Msgr. Hočevar Stanislav belgrádi érsek és metropolita a püspökök, ft. Fazekas Ferenc pedig a papok nevében mondott köszöntőt.

— Egyházmegyénk multikulturális, mivel több nemzet és vallási közösség alkotja. Amikor Ferenc pápánk részéről az ön kinevezését nyilvánossá tették, akkor kijelentette, hogy mindenkit szívébe zár és imáiba foglal. Bizonyára nem könnyű szolgálatot fogadott el, tekintettel egyházunk színes összetételére. Püspöki címere és annak jelszava sok mindent elmond. Számomra azt sugallja, hogy csak Krisztus által, Krisztussal és Krisztusban tudunk a hitben, a reményben és a szeretetben egyek lenni.

Katica és Pavao Ivanković a hívek közösségének nevében horvát nyelven, Kolb Magdolna és János pedig magyarul köszöntötte a Szabadkai Egyházmegye püspökét.

— Ebben az ünnepi pillanatban, amikor hálát adunk önért Istennek, egyúttal köszönetünket fejezzük ki, hogy elfogadta egy új kezdet kihívását. Mi már régről ismerjük és szívünkben hordozzuk önt. Megtapasztaltuk emberségét és barátságát. Most, amikor főpásztorként áll előttünk, tudjuk, hogy Isten bölcs döntését köszönhetjük önben, és egyúttal biztosíthatjuk afelől, hogy továbbra is helye lesz a szívünkben. A püspöki címer előrevetíti azt a gondoskodást, amelyben a Duna és a Tisza köze főpásztoraként népeinek bölcs püspöke kíván lenni. Hisszük, hogy az Úrtól kapott feladatához, a talentumok kamatoztatásához elégséges kegyelmet és bölcsességet kap. Kívánjuk, hogy a Szentlélek vezesse főpásztori munkájában, közbenjárásával pedig pártfogolja a doroszlói Segítő Szűz Mária.

Kolb János a hívek nevében háláját és köszönetét fejezte ki Pénzes János nyugalmazott püspöknek.

A kétnyelvű szertartás végén az újonnan felszentelt püspök megáldotta a székesegyházban levőket, és köszönetet mondott az életért, a papságért, valamint azért a küldetésért, amelyet a püspökszentelés kegyelme által az Úr neki ajándékozott.

— Az ő szent színe elé járultam, alázatos lélekkel, és elcsodálkozva titokzatos jelenlétének, szeretetének és irgalmának nagysága előtt — fogalmazott Slavko Večerin. Beszédében köszönetet mondott elhunyt szüleinek is, akik elültették szívében Isten szeretetét, valamint Ferenc pápának, amiért a Szabadkai Egyházmegye élére kinevezte, hogy azt szeretettel irányítsa.

Fényképezte: Szalai Attila

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..