home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Kreatív pöttyök
Szakáll Laura
2022.12.11.
LXXVII. évf. 49. szám
Kreatív pöttyök

A zentai Tuza Rita szeret alkotni. Ez mindig így volt, hiszen már gyermekként is érdeklődött a kézművesség iránt. Szívesen dolgozik színekkel, szereti az akrilt, mellyel a rá jellemző színvilágú tárgyakat készíti. Gyakran fest fára. Ékszerdobozok, kulcstartók, mobiltelefon-tartók, adventi és téli mécsestartók kerülnek ki a keze alól. Mint mondja, a könyvjelzőit kedvelik a legjobban az emberek, hiszen az ünnepek közeledtével sokan ajándékoznak könyvet szeretteiknek, melynek tökéletes kiegészítői lehetnek.

Rita a technikát az internet segítségével sajátította el. A pöttyözési vagy pontozási módszerrel festett mintákat saját elképzelései alapján álmodja meg. Igyekszik minél változatosabb ábrákkal díszíteni a tárgyakat. Mint mondja, bővíteni szeretné a kínálatát, a bögrék festésével is szívesen megpróbálkozna.

— A kreativitás a családból ered. A nagymamám tanított kötni, hímezni, ami engem is érdekelt. Táborokba is jártam gyerekként. Nemezeltem, gyöngyöt fűztem, kipróbáltam az origamit, a fafaragást, és otthon minden ünnepre készítettem díszeket. Később ez abbamaradt, férjhez mentem ugyanis, és munkahelyem lett. Aztán a várandósságom alatt sok szabadidőm lett, és éreztem, hogy most szeretnék foglalkozni valamivel. Kerestem, kutattam, mi lenne az, ami megragad, és rátaláltam a pöttyözésre. Leginkább az apróbb tárgyakat szeretem, ilyen a kulcstartó, könyvjelző, mobiltartó, ékszerdobozkák, habár az utóbbiakat más célra is lehet használni. Készítettem már falra akasztható kulcstartót, tárolódobozkát, szalvétatartót. Vannak további ötleteim is, melyeket ki szeretnék próbálni.

* Közelednek az ünnepek. Mivel készülsz?

— Karácsonyra fadíszeket festek vagy inkább pöttyözök, például gömböt, angyalkát, fenyőfát, csillagot, hópehelyet. Ezek mellett most a gyertyatartók is aktuálisak. Vannak adventi, karácsonyi és téli motívumú mécsestartók, de olyanok is, amelyek az év bármely napján használhatóak. Az adventi mécsestartóimra négy mécses kerül, de vannak egy mécsessel is, az utóbbiak nem csak az ünnepi időszakban díszíthetik az otthonunkat.

* Milyen festékkel viszed fel a pöttyöket?

— Akrilt használok, és az alap, mely általában egyszínű, szintén akril. Utána következik a szín, majd két-három réteg lakk vagy egy matt védőréteg. Ez hosszabb, néhány napos folyamat, mert meg kell várni a különböző rétegek száradását.

* Hogyan születnek meg a motívumok?

— Nagyon sok videót néztem az interneten, ott tanultam meg a technikát. A minták maguktól jönnek. Igyekszem sokat gyakorolni, minél több mintát alkalmazni. Kezdetben kevesebb mintát tudtam, de most már újabbakkal is próbálkozom. Ez úgy van, hogy leülök, és igyekszem kigondolni. Egyik motívumot követi a másik.

* Mesélj a terveidről.

— Zentán szokott lenni karácsonyi kézművesvásár, melyen az idén szeretnék részt venni. Az emberek addig is a közösségi oldalon tudják megtekinteni a munkáim. Jó a fogadtatás, sokaknak tetszenek a tárgyaim, aminek nagyon örülök. Sokan talán nem is gondolnák, de a könyvjelzők nagyon közkedveltek. Olvasnak is az emberek, valamint szeretnek könyvet ajándékozni, melyhez szívesen mellékelnek egy szép könyvjelzőt. Ezenkívül az igényesen díszített kulcstartókat is sokan keresik. Terveim között szerepel, hogy más tárgyakkal is szeretnék dolgozni. Bögrékre, üveg mécsestartókra is szívesen festenék, de ezeknek más a technikájuk. Bonyolultabb a folyamat, mert a tárgyakat sütni kell, hogy a festék tartós legyen, és a tárgyat használni is lehessen, például forró italt inni belőle, majd elmosogatni. Ezeket is hasonló stílusban díszíteném, de igazából még nagyon sok lehetőség van, én pedig egyelőre csak az elején járok.

A pöttyöző-pontozó festés napjainkban egyre népszerűbb. Vászont, fát, kerámiát, üveget és kavicsot is lehet ezzel a módszerrel díszíteni, divatékszereknél, kiegészítőknél alkalmazzák. A technikát dotillizmus néven említették korábban, és az ausztrál őslakosokhoz köthető, mert ők alkalmazták a pöttyözést. Ma már egyedi festési technikává vált.

Az akrilfestéknek megfelelő sűrűségűnek kell lennie ahhoz, hogy a felvitt pöttyök szabályosak legyenek. A módszer fejleszti a kreativitást, kellemes kikapcsolódást nyújt, és úgynevezett énidőnek is kiváló elfoglaltság.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..