home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Kreatív környezettudatosság
Szakáll Laura
2021.08.06.
LXXVI. évf. 31. szám
Kreatív környezettudatosság

Textilből, pamutvászonból könnyedén készíthetünk egyszerű, mégis mutatós dísztárgyakat. Az aktuális évszakhoz illő figurákat, apró tárgyakat akár egy már nem használt, megunt ruhadarabból is varrhatunk, ezekkel díszíthetjük az otthonunkat. Üde, tavaszi hangulatot teremthetünk a nappaliszobában vagy akár az irodában néhány, kézzel vagy varrógéppel készített textiltulipánnal. Nyáron jól mutat a lakásban a színes flamingó vagy más egzotikus madár, ősszel pedig tököket is kreálhatunk. Télen, az adventi időszakban kis csizma, cukorka és sok más érdekesség születhet a kezünk alatt.

A textil az apróbb díszek mellett használati tárgyakhoz is kiváló. Egy varrógép és némi kézügyesség segítségével mosható arctisztító korongokat, sütőkesztyűt és egyéb konyhai kiegészítőket is készíthetünk. Szeretteinket is megajándékozhatjuk, de akár a gyerekeket is bevonhatjuk egy-egy rongybaba vagy állatfigura előállításába. Szabásmintákat az interneten is találhatunk, így a kezdők is bátran varrógép mellé ülhetnek, de ha nem áll rendelkezésre, kézzel is megvarrhatják az egyszerűbb tárgyakat.

A szabadkai Molnár Rédler Szilvia már gyermekkorában is foglalkozott kézművességgel. Eleinte ékszereket készített, varrni felnőttként kezdett. Azóta már számtalan kézművesvásáron részt vett. Játékokat, gyermekszobába való kiegészítőket, dekorációs elemeket, konyhai textíliákat, neszesszereket, fürdőszobai tárolókat is készít, az ünnepekre pedig hangulatos díszeket varr. A környezettudatosság fontosságára is igyekszik ráirányítani a figyelmet. Azt mondja, ha vászonszatyorral járunk vásárolni, jelentősen mérsékelhetjük az eldobható műanyag zacskók használatát. Az otthonunkban is moshatóra cserélhetjük a leghétköznapibb használati tárgyainkat, például a vatta helyett textil arctisztító korongot is alkalmazhatunk. 

— Anyu varrt, és ma is ezzel foglalkozik. Tű, cérna, anyagok voltak körülöttem, de gyerekként sosem foglalkoztam a varrással. Gyöngyöt fűztem, ékszert készítettem. Az első gyermekemnek kezdtem filcből apróságokat, fali díszeket, játékokat kézzel varrni. Itt kezdődött minden. Egyre több filcet, anyagot vásároltam, hatalmas készletet halmoztam fel szalagokból, gombokból. Varrtam, kísérleteztem. Először kicsi figurákat csináltam, azután következtek a díszpárnák, egyszerűbb takarók. Mindig valami mást próbáltam ki.

* Mi mindent rendelnek mostanában?

— A gyerekjátékok, díszek, különféle használati tárgyak népszerűek. Jelenleg kérések, rendelések alapján dolgozom, mert a munka és a három gyerek mellett egyre kevesebb időm marad a varrásra. Nagy öröm, de egyúttal kihívás is, ha valaki új figurát, terméket szeretne.

* A gyerekjátékok mellett használati tárgyakat is készítesz. Gondolok például a mosható arctisztító korongokra. Mekkora szerepet kap ebben a környezettudatosság?

— Arctisztító korongok, szatyrok, kenyereszsákok, textilkosárkák. Szerintem sokat számít minden nem eldobott zacskó, egyszer használatos műanyag termék. Tudom, hogy mindentől nem tudunk megszabadulni, de ha odafigyelünk, sikerülhet legalább csökkenteni a hulladék mennyiségét.

* Ünnepi és szezonális, évszakokhoz kapcsolódó díszeket is varrsz.

— Minden ünnepnek, jeles napnak megvannak a maga díszei. Karácsonykor a szarvasok, csizmák, akasztható apróságok (szaloncukrok, szívek, csillagok) hódítanak, húsvétkor pedig többnyire a nyuszik. Kiemelném az őszt mint érdekes évszakot. Ilyenkor rengeteg dísztököcskét készítek különböző színekben, méretekben, majd ezekből asztaldíszt, koszorút. Emellett esküvőre, házassági évfordulóra dekorációt, apró ajándékot is szoktam kérésre alkotni.

* Ha már az őszt említetted, készülsz-e már az őszi és a téli szezonra?

— Tervezek, gondolkodom, de valójában még nem kezdtem el a készülődést. A megszokott termékeim mellé mindenképp gyártok valami újat, érdekeset.

* Aki textillel szeretne foglalkozni, mivel próbálkozzon, a kezdőknek mit érdemes varrniuk?

— Erre a kérdésre mindenki saját maga kell, hogy megtalálja a választ. Különbözőek vagyunk, másképp fogjuk a tűt, másként nézünk egy-egy tárgyra. Nekem a gyöngyözés és a kézzel varrás sokat segített abban, hogy megtanuljak részletekben gondolkodni. Nem szeretek javaslatokat tenni, mert mindenki érzi, mire képes, mi az, amit el tud készíteni. Nálam ez a párnahuzat és a neszesszer volt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..