home 2024. július 27., Olga napja
Online előfizetés
Kreatív, hiánypótló képzések Szabadkán
Kartali Róbert
2023.09.25.
LXXVIII. évf. 38. szám
Kreatív, hiánypótló képzések Szabadkán

A szabadkai Th!nk Oktatási Központ még várja a jelentkezőket a fejlesztő képzéseire. Az intézmény négy iskola, nevezetesen a Logiscool, az Eloquence, a LevelUp 8K és a Flying Colors egyesítésével jött létre. Célja a szellemi fejlődés elősegítése, hogy a résztvevők könnyen alkalmazkodhassanak a globális kihívásokhoz, és aktív szereplői lehessenek a pozitív változásoknak. A programok között szerepel a digitális felfedezés, az intelligens kommunikáció, az intelligencia stratégiai fejlesztése és az intelligens kreativitás.

A Logiscool már több éve működött sikeresen Szabadka központjában, az idén márciusban pedig összefogva az Eloquence nyelviskolával bővítették a lehetőségek tárházát, és megalakult a Th!nk Oktatási Központ. Már itt jött létre a Flying Colors művészeti iskola, illetve az általános képességfejlesztést megcélozva létrehozták a LevelUp 8K programot — mutatta be az intézményt lapunknak Rózsa Zsombor. Az oktatási központ ügyvezető igazgatója kiemelte, ez nem csupán iskolák halmaza, hanem egy szellemi alkotóműhely, ahol a gyerekek olyan készségeket sajátíthatnak el, amelyek nem csak a jelenüket, de a jövőjüket is meghatározzák. Az új objektumban 400 négyzetmétert töltenek meg naponta tartalommal, és mind a négy iskola a legkorszerűbb tudást adja a gyerekeknek. Rámutatott arra, hogy a közoktatás nehezen tudja felvenni a gyorsan fejlődő világ és a változó trendek dinamikáját, miközben folyton változnak azok a piaci elvárások, amelyekkel a későbbiek során szembesülniük kell a gyerekeknek. Mint mondta, a központ tevékenysége azért is hiánypótló, merti félévente frissítik az oktatási programot.  


Képek forrása: Th!nk Oktatási Központ

Logiscool: a digitális felfedezés világa

A digitális írástudás és a mesterséges intelligencia használata ma már alapelvárásnak számít a munkaerőpiacon. Ez az oktatási program hatékonyan készíti fel a gyerekeket a digitális jövő kihívásaira — mutatott rá Rózsa Zsombor. 

— Itt a tanulás inspiráló környezetben, kis csoportokban történik. Az előadók fiatal és lelkes egyetemisták, programozómérnökök. Az iskola minden tanuló számára gondoskodik egy laptopról, az oktatás során az egyedülálló Scoolcode platformot használja, a MyLogiscool közösségi hálózatán keresztül egy nagy nemzetközi közösségbe vonja be a gyerekeket együttműködési lehetőségekkel, ahol modern, szórakoztató és oktatási tartalmak várják őket. A Scoolcode használatával a gyerekek könnyen áttérhetnek a vizuális kódolásról a szövegalapú programozási nyelvekre, mint például a JavaScript, Python vagy C#. A középiskolások programozhatnak a Unity platformon, mely a videójátékok professzionális létrehozásának lehetőségét kínálja 2D-ben vagy 3D-ben. Az idei évtől a Mesterséges Intelligencia tanfolyam is elérhető.

Eloquence: az intelligens kommunikáció művészete

Az angolnyelv-tanulás rendkívül fontos a mai globalizált világban, ismerete lehetővé teszi az emberek számára, hogy hatékonyan kommunikáljanak másokkal nemzetközi kitekintésben. Emellett számos karrierlehetőséget is megnyit, mivel az angol nyelv használata elengedhetetlen az üzleti és a tudományos életben. Az igazgató mindemellett azt is kiemelte, hogy ma az Eloquence nyelviskola az egytelen Szabadkán, mely magyar ajkú csoportokat is kialakít.

— A kiscsoportos foglalkozás legfeljebb hat fő részvételével pozitív légkörben teszi könnyeddé a nyelvtanulás folyamatát. Az előadók egyéni megközelítést alkalmaznak a csoport minden résztvevőjéhez, és mindig készek válaszolni a kérdésekre, és eloszlatni a kételyeket. A hangsúly a beszélgetésen és a nyelvtan funkcionális használatán van, ami mindig megfejthetetlen rejtélynek tűnik a tanulók számára. Az Eloquence idegen nyelvi központ minden korosztály és tudásszint számára kínál tanfolyamokat, óvodásoknak, általános iskolásoknak, középiskolásoknak, emellett általános tanfolyamokat felnőtteknek (A1, A2, B1, B2, C1), felkészítő kurzusokat cambridge-i vizsgákhoz (PET, FCE, CAE), IELTS tanfolyamot, valamint üzletiangol-nyelvtanfolyamokat is.

LevelUp 8K: az intelligencia stratégiai fejlesztése

A LevelUp 8K egy új oktatási programot takar, melyet maga Rózsa Zsombor, a Th!nk Oktatási Központ vezetője alkotott meg. A program segítségével a hét—tizennégy éves gyerekek fejleszthetik kompetenciáikat, kognitív képességeiket, készségeiket, vagyis lehetővé teszi az intellektuális képességek teljes körű fejlesztését.

— A fejlett szellemi képességű gyerekek magas szintű logikai észlelőképességgel bírnak, és a minket körülvevő jelenségekben összefüggéseket, törvényszerűségeket észlelnek. Képesek gyorsan tanulni, és megbirkózni az új helyzetekkel. A LevelUp program segítségével tíz területen fejleszthetik tehetségüket. Minden területen tanfolyamokon vehetnek részt, modulok szerint tanulnak és fejlődnek, melyek keretében minden lecke 16-ból 8 olyan komponenst tartalmaz, amely hatékonyan fejleszti a gyermek gondolkodását, és korszerűvé, érdekessé teszi a tanórát. A 16 leghatékonyabb fejlesztőkomponens mindegyike K betűvel kezdődik, így a program neve 8K-val lett megjelölve. A LevelUp program a Chessclass elnevezésű képességfejlesztő sakktanfolyammal várja a gyerekeket. A sakk bizonyítottan 60 intellektuális képességet fejleszt. Ennek a tanfolyamnak nem az a célja, hogy a gyerekek sakkversenyzővé váljanak, hanem az, hogy a mindennapi életben és a tanulás során alkalmazzák mindazt, amire a játékok királya ösztönöz, nevel és tanít. A sakktáblán egyébként nemcsak sakkozni lehet, hanem több mint 13 000 játék játszható, ezek közül is beemeltünk néhányat az oktatási programba. Ennek az a fő vezérgondolata, hogy a gyerekek mindig új helyzetbe kerüljenek, mert így tud igazán fejlődni a problémamegoldó készségük. Ezzel szimuláljuk azt, hogy mi vár rájuk a karrierjük során is. Mert a jövőkutatás azt mutatja, nem vagyunk már olyan messze attól, hogy a mai gyerekek évente vagy kétévente fognak profilt váltani. Azzal, hogy folyamatosan más szabályok szerint kell feltalálniuk magukat, hogy mindig egy új helyzet elé állítjuk őket, az fejleszti a kompetenciájukat. Egyszer ugyanis egyedül kell megoldaniuk a feladatot, de vannak feladatok, melyeket csapatban vagy párban kell, és vannak, melyeket kooperatív módon, hogy mindenki hozzátegyen valamit.

Flying Colors: az intelligens kreativitás mesterei

— Minden gyermekben megvan az alkotás iránti vágy, műhelyeink pedig ösztönzik az alkotás folyamatát. Központunk rajz-, festő- és szobrásztanfolyamokat szervez, a foglalkozásokat Evetović Nora képzőművész-festő vezeti — vázolta fel a képzőművészeti képzéseket az ügyvezető. — A műterembe akár teljesen kezdők, műkedvelők, amatőrök vagy profi festők is betérhetnek. Az előadó kreativitásra ösztönzi, motiválja a résztvevőket, megismerteti velük a művészeti ágakat. Az általános művészetkultúra, művészettörténet megismerése egy-egy technika elsajátítása által történik. A rajzórán szénceruzával alkotnak a résztvevők. A festőtanfolyamon olajfestékkel vagy vízfestékkel-akvarellel dolgoznak az érdeklődők. A kurzus célja, hogy a résztvevőket megismertesse a művészeti technikákkal, a művészi kifejezés alapeszközeivel, mint a szín, a vonal, a fény, az árnyék és a kompozíció. Minden résztvevő számára elérhető a szakirodalom, a művészeti monográfiák és minden, ami a tudás, a készségek bővítéséhez szükséges lehet. Az anyagokról és az eszközökről az iskola gondoskodik.

A képzésekre a beiratkozás szeptember 25-éig tart. A Th!nk Oktatási Központban a gyerekek elérhető áron kapják meg azokat az építőköveket, amelyek elengedhetetlenek a sikeres jövőhöz. Érdeklődni a 069/625-546-os vagy a 069/625-453-as telefonszámon, illetve a think.edu.hub.subotica@gmail.com e-mail-címen lehet.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..