home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Közzétették az első felvételeket egy hatalmas korallzátonyról
MTI
2017.01.30.
LXXII. évf. 4. szám
Közzétették az első felvételeket egy hatalmas korallzátonyról

Közzétették az első felvételeket arról a hatalmas korallzátonyról, amelyet tavaly találtak az Amazonas folyó csendes-óceáni torkolatának iszapos vizének mélyén.

A mintegy 9500 négyzetkilométeres korallzátonyrendszerről a Greenpeace brazíliai szervezetének szakemberei és a zátonyrendszert felfedező tudósok készítették a fotókat, amikor a környezetvédők Esperanza nevű hajójával felkeresték a térséget, hogy dokumentálják a természeti képződményt. A korallzátony területe nagyobb, mint a brazíliai Sao Paolo vagy London területe. A Total és a BP olajtársaságok készen állnak arra, hogy kőolajfeltárásokat végezzenek a térségben, ha megkapják a brazil kormány engedélyét — olvasható a Greenpeace honlapján.

A kutatók tengeralattjáróval merültek 220 méter mélyre a brazíliai partoktól több mint 100 kilométerre.

A mintegy 965 kilométer hosszú korallzátony Francia Guyana partjaitól húzódik Brazília Maranhao szövetségi államáig. Létezésére korábban senki nem gyanakodott, mivel a világ nagy folyói szétszabdalják a zátonyrendszereket, ezért azokon nem nő korall. Ráadásul a korallok a tiszta, napfénnyel jól átitatott, sós vizekben élnek, viszont az Amazonas torkolata a világ egyik legiszaposabb torkolatvidéke, a folyó több ezer kilométeren magával sodort és óceánba mosott hordalékával.

„Ez a korallrendszer több okból is fontos, köztük egyedülálló jellegzetességei vannak, például a fényfelhasználását és a vízben lévő fizikai, kémiai feltételeket illetően. Új fajok létezését is jelentheti a térségben, és a természeti képződmény fontos az Amazonas deltája mentén élő halászó közösségek számára” — magyarázta Nils Asp, Pará állam Szövetségi Egyetemének kutatója.

Csoportunk jobban meg akarja érteni, miként működik ez az ökoszisztéma, milyen a fotoszintézis mechanizmusa ilyen korlátozott fényviszonyok között — tette hozzá. A szakember elmondta, hogy fel akarják térképezni a korallrendszert, most még csak kevesebb mint 5 százalékát térképezték fel.

Meg kell védenünk a korallzátonyt és az Amazonas torkolat egész térségét a vállalatok profitéhségétől. A Total kőolajcég egyik fúróblokkja csupán 8 kilométerre van a korallzátonytól, és a környezetvédelmi engedélyezés már folyamatban van — hangoztatta Thiago Aleimda, a Greenpeace brazíliai csoportjának tagja.  


Fotók: @ Greenpeace

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..