home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Köztéri fák: áldás vagy átok?
Kartali Róbert
2019.09.23.
LXXIV. évf. 38. szám
Köztéri fák: áldás vagy átok?

Szabadka utcáit és tereit több ezer fa ékesíti, a meleg nyári napokon hűvös árnyékot vetve a közterületekre. A túlságosan nagyra nőtt lombozat azonban veszélyforrás is a nagy szélviharok esetén, ősszel pedig rengeteg munkával jár a lehullott levélzet feltakarítása.

A legutóbbi orkánerejű szél több fát is gyökerestül kitépett, az anyagi károk egy-egy ilyen vihar alkalmával jelentősek is lehetnek, akár személyi sérülések is történhetnek. Ezt elkerülendő a fákat folyamatosan karban kell tartani.

A város közterületein levőket háromévente metszik meg alaposabban. Ilyenkor kiritkítják a lombkoronát, illetve az elszáradt ágakat is levágják. A több ezer ostor- és platánfa metszését az évi programban meghatározott sorrend alapján végzik, az idén még a Belgrádi úton, a Köztársaság, a Szabadság és a Jovan Nenad cár téren, valamint az Illír utcában levő fák felmetszése maradt hátra — mondta el felkeresésünkre Hecskó Szobonya Izabella, a szabadkai Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat illetékese, a zöldfelületek karbantartásával megbízott munkaközösség koordinátora.

— Ezzel akadályozzuk meg azt, hogy a nagyobb viharok során a szél ne kapaszkodhasson bele a lombozatba, mert akkor a korona vitorlaként felfogja, és a fa könnyen kidőlhet, a nagy súlyú ágak pedig letörhetnek. Túlzásba sem szabad vinni a metszést, hiszen akkor nem lesz elég levél a fákon, és kiszáradhatnak. A közvállalat alkalmazottjai vannak mozgósítva akkor is, amikor a viharok során gyökerestül csavarja ki a fákat a szél. Ekkor kivonulnak a helyszínre, és eltávolítják a kidőlt fákat, mindenekelőtt azokat, amelyek akadályozzák a közlekedést. A legutóbbi esetnél ebben a tűzoltóság is segédkezett. Azokat a fákat is megmetsszük, amelyekről bejelentés érkezik a kommunális felügyelőséghez, hogy az elterebélyesedett korona veszélyhelyzetet okozhat, esetleg a lelógó ágak akadályozzák a gyalogos-, illetve gépjárműforgalmat, és azokat is, amelyeknek az ágai túlságosan megközelítették a villanyhálózati vezetékeket. A polgárok az ingatlanjuk előtti közterületen található fák esetében saját kezűleg is elvégezhetnek egy mértékletes metszést, kivéve, ha az ágak túl közel nőttek a magasfeszültségű vezetékhez. Ezt jelenteni kell. Az illetékesek ilyenkor kijönnek elvégezni a munkát, az áramszolgáltató munkatársai pedig erre az időszakra kikapcsolják az áramot az érintett területen. A közvállalatban egyébként csaknem negyven alkalmazott dolgozik a közterületek karbantartásán, viszont néha ez is kevésnek bizonyul, hiszen a villanyvezetékek alá ültetett fák metszése sok időbe telik, e helyett pedig sok más, az évi programban meghatározott feladatot is el lehetne végezni — tette hozzá.

A közterületeken a polgárok a saját házuk elé — felelőtlen módon — néha olyan fákat is elültetnek a villanyvezetékek alá, amelyek a későbbiekben hatalmas gondot okozhatnak — mondja az illetékes.

— Közterületre egyébként engedély nélkül még a saját házunk elé sem szabadna fát ültetni, ezt kérvényezni kellene a városházán, de ez sok esetben nem történik meg. Amikor valaki közterületre ültet fát, akkor az olyan, mintha odaajándékozta volna a városnak, így az ültetés után az már nem a polgár tulajdona, és nem is rendelkezhet felette. Így amikor a kommunális felügyelőség határozatot ad ki arról, hogy a villanyvezeték közelsége miatt meg kell metszeni vagy esetleg el kell távolítani a fát, akkor ez a közvállalat kötelessége — emelte ki Hecskó Szobonya Izabella. Hozzátette, ha valaki kivágja azt a fát, amelyet közterületre ültetett, az már bűncselekménynek számít. Kisebb metszéseket el szabad végezni, a fát lehet formálni, de kivágni nem. A közvállalat egyébként a magánterületre ültetett fákat is megritkítja, ha a lombozatuk hozzáér a kinti villanyvezetékhez, de e fák teljes kivágását nem vállalja, hiszen magánszemélyeknek nem nyújt ilyen szolgáltatást.


Szalai Attila felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..