home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Köztársasági elnökválasztás is
(o. i.)
2012.04.11.
LXVII. évf. 15. szám

AZ ÁLLAMFŐ BEJELENTÉSE. Boris Tadić államfő április 4-én, szerdán bejelentette: úgy döntött, lerövidíti decemberig érvényes elnöki mandátumát, hogy ez az egész év ne a választásokról szóljon. A Szerbia számára oly drága időt most -- az uniós tagjelölti státus megszerzése után -- a reformok...

AZ ÁLLAMFŐ BEJELENTÉSE. Boris Tadić államfő április 4-én, szerdán bejelentette: úgy döntött, lerövidíti decemberig érvényes elnöki mandátumát, hogy ez az egész év ne a választásokról szóljon. A Szerbia számára oly drága időt most -- az uniós tagjelölti státus megszerzése után -- a reformokra kell fordítani. ,,Még ma és holnap vagyok államelnök' -- nyilatkozta jókedvűen az újságíróknak Tadić, aki természetesen indul az elnökválasztáson. Írásos lemondását másnap, április 5-én nyújtotta be az államfő Slavica Đukić-Dejanovićnak, a szerbiai parlament elnökének, aki ezután május 6-ára kiírta a szerbiai elnökválasztást. A választásokig hátralevő egy hónapban az államfői teendőket a parlamenti házelnök (amúgy az SZSZP alelnöke) látja el, aki erre a rövid időre nem költözik be az elnöki rezidenciába.
DÜBÖRÖG A KAMPÁNY. Az előrehozott elnökválasztás bejelentésével jócskán nekilódult a választási kampány, hiszen minden pártnak, tömörülésnek lesz jelöltje. A DP-nek Boris Tadić, az SZSZP-nek Ivica Dačić, a VMSZ-nek Pásztor István, az SZHN-nek Tomislav Nikolić, az SZDP-nek Vojislav Koštunica, a Fordulatnak Čedomir Jovanović, a SZER-nek dr. Zoran Stanković... Meglepetés, hogy a radikálisok színeiben -- Aleksandar Martinović helyett -- a hágai vádlottak padján ülő Vojislav Šešelj felesége, Jadranka Šešelj indul az államfői poszt megszerzéséért! Egyébként a DP elnöke, Borist Tadić és a tartományi kormány DP-s kormányfője, Bojan Pajtić vasárnap Topolyán vett részt a húsvéti szentmisén.
LEJÁRT A HATÁRIDŐ! A köztársasági parlament 2011. szeptember 26-án hozta meg a köztulajdonról szóló törvényt. A javaslatot a kormánypártok, a törvényt az LDP szavazataival fogadták el. A VMSZ a parlamenti vita során mindvégig azt követelte, hogy a tartományi jelentőségű vasúti és vízi infrastruktúra, valamint a vajdasági emberek pénzéből létrejött vagyon kerüljön át a tartomány tulajdonába -- de módosítási indítványaikat elutasították, így a VMSZ a törvényjavaslat ellen szavazott. ,,A Vajdasági Szociáldemokrata Liga általános megdöbbenést keltve támogatta a törvényt. Döntésüket átlátszó és egyszersmind siralmas indokokkal magyarázták. Arra a nagy csinnadrattával bejelentett megállapodásra hivatkoztak, amely Mirko Cvetković kormányfő és Nenad Čanak pártelnök között jött létre. A kormány ugyanis elfogadta a Liga azon módosítási indítványát, amely alapján a Vajdaság saját forrásaiból létrehozott vagyon egy része (a Vajdasági Tudományos és Művészeti Akadémia, a VRTV, az Újvidéki Vásár vagyona, a Péterváradi vár, a kevevári szénbánya és a Novi Sad--Gas) átkerült volna tartományi tulajdonba. A megállapodás alapján a köztársasági kormánynak a törvény hatályba lépésétől számított 180 napon belül kellett volna rendeletet hoznia a vagyon átruházásáról' -- olvasható a VMSZ közleményében annak kapcsán, hogy ez a határidő április 3-án lejárt.
,,A LSV által benyújtott és elfogadott módosítási indítvány, meggyőződésünk szerint, súlyosan sérti a vajdasági érdekeket. Elsősorban, mi azt követeltük, hogy a Vajdaság AT költségvetési forrásaiból létrejött teljes vagyon a törvény erejénél fogva kerüljön át tartományi tulajdonban. A VMSZ álláspontja szerint a tartományi vagyon meghatározásának a törvény útján kellett volna végbemennie. A vajdasági vagyon kérdésének kormányrendelet útján való szabályozása a vajdasági polgárok megalázását jelenti. Emellett meg voltunk róla győződve róla, hogy a köztársasági kormány ezúttal is megsérti majd a törvényt és nem teljesíti ígéretét. Azóta bebizonyosodott, hogy sajnos igazunk volt. Reméljük, hogy május 6-án Vajdaság polgárai világosan véleményt nyilvánítanak majd az alkotmány- és törvénysértésekre, továbbá a megtévesztésre épülő politizálásról' -- olvasható a közleményben, melyet Pásztor István, a VMSZ elnöke írt alá.
ALÁÍRÁSGYëJTÉS. A köztársasági elnökválasztáson a VMSZ jelöltje Pásztor István, a párt elnöke lesz. Jelöléséhez 10 000 támogatói aláírás szükséges. Összegyűjtését -- tekintettel a húsvéti ünnepekre -- a párt csak kedden, április 10-én kezdte meg. A támogatói aláírások gyűjtése 11-én és 12-én folytatódik -- a három nap alatt összesen 91 helyszínen. A Vajdaság magyarok lakta településeken, esetenként több helyszínen (pl. Újvidék, Szabadka), vagy mindhárom napon át (helyi VMSZ-irodák) várják a polgárokat. Ma, szerdán például -- Zenta, Magyarkanizsa, Ada, Újvidék mellett -- Bácsfeketehegyen, Óbecsén, Padén, Keviben, Tordán, Torontálvásárhelyen, Kúlán, Szentmihályon, Telecskán stb. lesz aláírásgyűjtés. Csütörtökön, április 12-én pedig Kátyon, Felsőhegyen, Tornyoson, Moholon, Csantavéren, Szilágyin, Temerinben, Muzslyán, Lukácsfalván, Erzsébetlakon...
LÁTOGATÁSON A FORUM KÖNYVKIADÓBAN. A múlt csütörtökön az újvidéki Forum Könyvkiadóba látogatott Egeresi Sándor, a tartományi parlament elnöke, és Németh Ferenc igazgatóval megelégedéssel nyugtázta az eddigi sikeres együttműködést. Egeresi az újságíróknak elmondta: a múlt évben számos kiadvány közös népszerűsítésén tevékenykedtek. Különösen fontos volt e kiadványok között Sajti Enikő munkája, a Magyarok a Vajdaságban 1918--1947 című könyv, mely önmagában is hatalmás jelentőségű. Igazi áttörést abban a tekintetben jelent, hogy a szerb nyelvű fordítása is elkészült, így a szerb közösségnek és más nemzeti közösségeknek itt, a Vajdaságban alkalmuk nyílik jobban megismerni a vajdasági magyarokat, tekintettel arra, hogy az együttélés és a tolerancia fontosságáról annyit beszélünk.
HÚSZ ÉVE. Szarajevó, 2012. április 6.: a boszniai főváros ostromzár alá vételének 20. évfordulója. A szerb vezérkar vezette hadsereg és a szerb szabadcsapatok által 1425 napon át módszeresen gyilkolt és rombolt városban 1992 és 1996 között tizenegyezer-ötszáznegyvenegy ember esett áldozatul, közöttük 1600 gyerek. Szarajevó az évfordulón 11 541 piros székkel emlékezett rájuk, 11 541 üres székkel üzente fájó hiányukat.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..