home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Közpénzek a fókuszban
2016.03.20.
LXXI. évf. 11. szám

Ahogyan közeledik a választási kampány, úgy kerül a média érdeklődésének homlokterébe a szerbiai közpénzek felhasználása. Persze tudja ezt Aleksandar Vučić is, aki hangzatos kijelentéseivel, no meg élve a hatalommal, az ebbe az irányba tett lépéseivel igyekszik növelni a népszerűségét.

Lezárták

Március 8-án a szerb belügyminisztérium bejelentette, hogy mivel Szlovénia szigorított a migránsok beléptetésével kapcsolatban, a következő naptól Szerbia is hasonló intézkedéseket tesz. Szlovénia ugyanis csak útlevéllel és vízummal engedi be a harmadik világból érkezőket. A szerb belügy közleménye szerint Szerbia kénytelen ilyen intézkedéseket hozni, mivel az ország nem válhat gyűjtőhellyé.(Blic)

Betelt a pohár

Aleksandar Vučić miniszterelnök kijelentette: azzal, hogy a Szerb Villanygazdaság vezetősége két új Audi gépkocsit vásárolt, betelt a pohár. A miniszterelnök ezért bejelentette Aleksandar Obradović vezérigazgató leváltását. Vučić szerint az új igazgatót nyilvános pályázat útján fogják majd kiválasztani, s ezzel egyidejűleg záros határidőn belül a munkaerő-felesleg kérdését is meg kell oldani az áramgazdaságban. (Beta)

Moszkva követelései

A Beta hírügynökség ismertette a moszkvai Kommerszant napilap cikkét, mely szerint az orosz vezetőség Tomislav Nikolić szerb államelnök leendő látogatásakor szilárd biztosítékokat fog majd kérni arra, hogy Szerbia nem lép be a NATO-ba. Az utóbbi időben a szerb államvezetőség konkrét közeledést tett a katonai szövetséghez, ami igen nagy elégedetlenséget keltett Moszkvában. (Beta)

Magyarázatot vár

Aleksandar Vučić nem volt hajlandó egyértelmű választ adni a kérdésre, hogy kormánya kiadja-e Hágának Vojislav Šešelj radikális pártelnököt. A miniszterelnök szerint mindaddig nem akar ezzel a kérdéssel foglalkozni, amíg nem kap Hágától magyarázatot arra, hogy Zdravko Tolimir szerb parancsnokot miért nem engedték szabadon. „Nekem mint szerb kormányfőnek az állampolgáraink élete a legfontosabb. Zdravko Tolimir Hágában hunyt el, arra pedig még mindig nem kaptam magyarázatot, hogy miért nem engedték szabadon” — mondta mindezzel kapcsolatban Vučić. (Tanjug)

Nincs pénz a fizetésemelésre

Vladimir Vučković, a Fiskális Tanács tagja szerint a kormány kiváló eredményeket ért el a pénzügyi konszolidáció terén, viszont azt is hozzátette, hogy a jövőben is takarékoskodni kell, és hogy a közszféra racionalizációja továbbra is késlekedik. A szakember szerint még mindig nincs mozgástér nyugdíj- és fizetésemelésre, a 3,7 százalékos deficit továbbra is igen magas, évi szinten 1,2 milliárd eurót tesz ki. (Tanjug)

Előbb te fizess!

Meglehetősen indulatosan oktatta ki Aleksandar Vučić miniszterelnök Aleksandar Karađorđević trónörököst. A szerb uralkodói család tagja ugyanis a Večernje novostinak adott interjújában azt nyilatkozta, hogy továbbra is arra vár, hogy visszaadják a családnak azt, amit 1947-ben elvettek tőle. És ha erre nem kerül sor, akkor kénytelen lesz a strasbourgi emberjogi bírósághoz fordulni. A miniszterelnök minderre úgy reagált, hogy előbb a család fizesse ki azt a mintegy 70 000 eurós tartozást az áramszolgáltatónak, amelyet a királyi rezidencia halmozott fel. „Fizessék ki az áramot, aztán pedig szidják az államot” — üzente a miniszterelnök a Karađorđević-dinasztiának. (Tanjug)

Emelik, vagy sem?

Hatalmas felháborodást keltett a múlt héten a Blic napilapnak az az írása, amelyben Kori Udovički miniszterelnök-helyettest idézte, aki azt nyilatkozta, hogy a Világbank azt várja el Szerbiától, hogy növelje a funkcionáriusok bérét. Erre állítólag azért van szükség, hogy kiküszöböljék a korrupciót. Aleksandar Vučić miniszterelnök minderre úgy reagált, hogy a miniszterek elfelejthetik a béremelést, mivel számára sokkal fontosabb, hogy a tanárok és az egészségügyi dolgozók bére emelkedjen. (Tanjug)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..