home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Közösségünk erősítéséért
Tóth Tibor
2020.02.27.
LXXV. évf. 8. szám
Közösségünk erősítéséért

Kúla község idei költségvetése 1 milliárd 600 millió dinár, amit a képviselő-testület nagy többséggel még 2019 decemberében fogadott el. Ebből az összegből azokat a beruházásokat is támogatják, amelyek a mintegy 2300 fős községbeli magyarság számára kiemelt jelentőséggel bírnak.


Valka Károly (a szerző felvételei)

— A községben több gondra megoldást találtunk, ami minden polgár számára egyaránt fontos. Kúla és Cservenka szinte teljes egészében le van fedve szennyvízelvezető hálózattal. E két település szennyvize Verbászra, az európai uniós alapokból kiépített, közös tisztítóba kerül. Felkérném a polgárokat, hogy még a jelenleginél is nagyobb számban kapcsolódjanak rá a rendszerre, mert csak így tudjuk megóvni környezetünket. A szennyvízelvezető hálózatnak köszönhetően a szennyezett nyitott csatornánk problémája is megoldódik. A városon áthaladó Ferenc József-csatorna nagy része ki lett tisztítva, még Verbásznál van egy kisebb rész, ahol hamarosan megkezdődnek a munkálatok. Ennek befejezése után a csatorna teljes hosszában hajózhatóvá válik. Több helyen utakat és járdákat újítottunk fel az elmúlt évben, hamarosan pedig az ivóvízhálózat azbesztcsöveit cseréljük műanyagokra. Az 50 hektár területű, teljes egészében gazdára lelt ipari negyedben eddig három vállalat, egy facsemetékkel foglalkozó cég, valamint egy cipő- és egy fehérneműt előállító üzem kezdte meg működését. Több beruházóval jelenleg is folynak a tárgyalások, így nagy az esélye, hogy hamarosan újabb üzemekkel bővül az ipari park. Az idén 250 éves Szent György római katolikus templomot az elmúlt években kívül és belül egyaránt felújítottuk, bevezettük a fűtést, de a parókia épületére is folyamatosan gondot viseltünk. Az október vége felé esedékes központi ünnepségre a templom kerítése lenne felújítva. A kúlai magyarság számára nagyon fontos a Népkör Magyar Művelődési Központ épülete felújításának befejezése. A több éve tartó folyamat alatt renováltuk a nagytermet és a mellékhelyiségeket, jelenleg az új, minden szabványnak megfelelő konyha kiépítése és a tetőtér beépítése folyik. A kúlaiak második otthonának számító épületben zajló munkálatok február végére teljesen befejeződnek, és a tervek szerint a március 22-én esedékes évi közgyűlésünket már a teljesen felújított Népkörben tarthatjuk meg. A Népkör renoválása a Magyar Nemzeti Tanács segítségével, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. eszközeiből valósul meg, de a teljes projektumban tartományi és önkormányzati pénzek is szerepelnek — mondta Valka Károly, Kúla alpolgármestere, a VMSZ kúlai körzeti szervezetének elnöke.


A 250 éves Szent György római katolikus templom

Kúla és Kalocsa tíz éve írták alá a testvérvárosi megállapodást. A két város küldöttsége amellett, hogy rendszeresen látogatja egymás rendezvényeit, gyakran közösen pályázik különféle forrásokra. A közelmúltban egy IPARD-program által a konyha felszerelésének egy részét szerezték be, de különféle pályázatokból a Hagyományőrző Napok elnevezésű rendezvény megszervezését és lebonyolítását is fedezték. A kalocsai Méhecske Sportegyesület és a Kúla Sportegyesület együttműködésének köszönhetően hamarosan focitábort és több barátságos mérkőzést szerveznek a két klub 9—11 éves labdarúgó-reménységei számára, a kúlai Közgazdasági Középiskola pedig a kalocsai, hasonló jellegű iskolával, a határokon átívelő pályázatoknak köszönhetően működik együtt. A Petőfi Brigád Általános Iskola az egyetlen iskola a községben, ahol magyar nyelvű oktatás is folyik. Az intézményben jelenleg mintegy 90 diák tanul magyar tagozaton. Az iskola sportcsarnokát két évvel ezelőtt újították fel, az idén a gázfűtés bevezetése szerepel a tervek között a több sportklubnak is otthont adó létesítménybe. Ha sikerül további eszközökről gondoskodni, akkor az iskolában is a gázfűtés váltaná fel a központi fűtéses rendszert.

— A Prosperitati Alapítványnak köszönhetően az itteni termelők összesen 1 200 000 euró támogatáshoz jutottak, nyolc fiatal házaspár pedig házat vásárolt a községben. Ezzel is próbáljuk a magyarságot a szülőföldön tartani, közösségünket erősíteni. A falugazdász-iroda délutánonként négy órán át várja a mezőgazdászokat, több éve működik a falugondnoki szolgálat, hamarosan pedig a Népkörben megkezdi munkáját a Ringató, ahol nulla és öt év közötti gyerekek szüleikkel, nagyszüleikkel vehetnek részt — mondta Valka, és hozzátette, hogy a régi vásártér területén az önkormányzat, a tartomány és a köztársaság támogatásával medencekomplexum készül, mely nyitott és zárt medencét, valamint tornatermet is magában foglal.

Az 1868-ban alapított Népkör MMK a kúlai magyarság második otthonának számít. A szakcsoportok (a négy-négy kórus és néptánccsoport, az énekcsoport, a kézimunkázók, a kézművesek, a versmondók, a tini-színjátszócsoport) elkezdték a felkészülést a tavaszi szemlékre, versenyekre, melyeken tovább öregbítenék a Népkör hírnevét.


A Népkör MMK épülete jelentős átalakuláson esett át

— Szakcsoportjainkra nagyon odafigyelünk, igyekszünk minél több szemlén fellépési lehetőséget adni számukra. A Hagyományőrző Nap lassan kinövi a Gödör sportpályát, hiszen a főzőcsapatok száma egyre bővül, az idén már 500 helyett 650 személyes sátor igénylésén gondolkodunk. 2019-et beruházási évnek is nevezhetjük, hiszen tavaly is tartott a Népkör felújítása. A konyha kialakítása mellett a mesterek nagy erőkkel dolgoznak az emeleti részen is, ahol konferenciaterem, fürdőszobák, összesen hat férőhelyes szobák, irodák és egy raktárhelyiség kap helyet. Szeretnénk az alsó épület tetőszerkezetét és a klubhelyiségünket is rendbe tenni. Utóbbit, ahol két biliárdasztal is van, társalgóként képzeljük el, ahol rendszeresen találkoznánk, és elbeszélgetnénk az élet dolgairól, a mindennapi problémákról. A közösség csakis úgy tud működni, ha az emberekkel folyamatosan kapcsolatban vagyunk. A Népkör és a VMSZ szinte összefonódik a településen, egyiket sem lehet elképzelni a másik nélkül — szögezte le Goga Zsolt, a Népkör MMK elnöke, majd megemlítette a február 22-én megrendezendő Kőri-bált, melyre még lehet jelentkezni a szervezőknél.

A Népkör tagjainak elmúlt évi eredményeiről Krisztián Pálos Valéria titkárnő elmondta, hogy a szavalók közül Fenyvesi Petronella egészen az országos döntőig jutott, a Napraforgó néptánccsoport pedig a Kőketáncon arany minősítésben részesült. A néptánccsoportokkal Patyerek Csaba és Patyerek Fodor Nóra, az énekcsoportokkal Szabó Annamária foglalkozik.

— A gyerekeket bevezettük a szövés tudományába, a közelmúltban nagy szövőkereteket rendeltünk számukra. A MIRK-en nagy sikert arattak, sokan csodálkoztak, hogy milyen remek munkák kerültek ki a fiatalok kezei közül. A felnőtt-színjátszócsoport mellett szeretnénk a gölöncsérezőcsoportot is megalakítani, ahova felnőtteket is várunk. A gölöncsérasztal már megvan, még a kályhát kell beszereznünk, illetve találnunk kell valakit, aki elsajátítaná a gölöncsérezés fortélyait, és vezetné a csoportot. Próbálunk minél több szakcsoportot alakítani, hiszen célunk, hogy a Népkörben mindenki megtalálja a saját érdeklődési körének megfelelő tevékenységet — mondta Krisztián Pálos Valéria.

Szórványban talán még inkább szükség van az összefogásra, a szervezetek és a polgárok közötti együttműködésre. Kúlán mindez példaértékű, és látványos eredményekkel is párosul.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..