home 2024. október 18., Lukács napja
Online előfizetés
Közösségi összetartozás a népzene és a néptánc jegyében
(Tha)
2024.06.08.
LXXIX.. évf. 23. szám
Közösségi összetartozás a népzene és a néptánc jegyében

Idén Ada a házigazdája a LX. Gyöngyösbokrétának és a XLVII. Durindónak. A Gyöngyösbokréta egyébként 45 év után tért vissza Adára, amire a Szarvas Gábor Könyvtárban kiállítással emlékeznek. Ugyanitt idézik meg az első, 1936-os gombosi Gyöngyösbokrétát is. Az említettek mellett még más kiállítások is várják az érdeklődőket az Adai Első Helyi Közösség Hagyományápoló Csoportjának székházában, Moholon a Csobolyó Művelődési Egyesület székházában, az Adai Tájházban és a könyvtár kiállítási termében is.

A mai napon a délelőtti óráktól kézműves-kirakodóvásár és a Fabatka Porta népi játszótere hívogatta a felnőtteket és a gyermekeket. A program ünnepi áhítattal, a fesztivál résztvevőinek és lobogójának a megáldásával kezdődött a Szentháromság római katolikus templomban, majd a csoportok népviseletes felvonulásával és menettánccal folytatódott a Korzón lévő szabadtéri színpadig.

A megjelenteket Tóbiás József, adai köztársasági parlamenti képviselő, a fesztivál tanácsának és szervező bizottságának tagja, Tímár Gabriella, a Fesztivál Tanácsának elnöke és dr. Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke köszöntötte.

A Gyöngyösbokrétán részt vevő 32 csoport bemutatkozását az adai táncosok nyitották meg. A szünetben Helyet, helyet nekünk is…! címmel, a nemzeti összetartozás jegyében adai, moholi, törökfalui, debreceni, gyergyóalfalvi, komlói táncegyüttesek műsorát láthatta a közönség. Az utolsó fellépő este hét óra után a nemesmiliticsi Németh László Magyar Művelődési Egyesület néptánccsoportja volt.

Ma este a Fordulj Kispej Lovam táncegyüttes ünnepi összeállításának tapsolhatnak a jelenlévők.

A holnapi Durindó ugyancsak a Szentháromság római katolikus templomban kezdődik, ahol az ünnepi szentmise és a megnyitó után 61 énekes szólista és énekcsoport mutatkozik be, a 62 hangszeres szólista, énekcsoport hangszeres kísérettel és hangszeres csoport pedig a színházteremben lép színre.

A kétnapos eseményről bővebben a Hét Nap június 12-ei számában olvashatnak.

Fényképezte: Szalai Attila

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..