Közösségi házat kapott Egyházaskér

Közösségi házat kapott Egyházaskér

A Csóka községhez tartozó Egyházaskéren hosszú évekig tartott az egykori ifjúsági otthon felújítása. A helyiek talán már nem is hitték el, hogy még egyszer birtokukba vehetik az épületet, pedig a megcsappant lélekszámú faluban nem volt olyan létesítmény, ahol összejöveteleket, rendezvényeket tarthattak volna. Aztán a hétvégén — ahogyan az egyik beszélgetőtársam mondta — megtörtént a csoda: átadták rendeltetésének a megújult közösségi házat.

Az ünnepi összejövetelen Csóka község elöljáróin és a vendégeken kívül részt vett Nyilas Mihály tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár is. A szalagot Balázs Ferenc polgármester és Nikolić Csilla, az egyházaskéri helyi közösség elnöke vágta át, az objektumot Molnár Rózsa lelkipásztori kisegítő szentelte fel, aki egyúttal Msgr. Bogdán Józsefnek, a település első helyben lakó plébánosának az üdvözletét is tolmácsolta. Bogdán atya jelenleg Fehértemplomon teljesít szolgálatot. 

A renoválási munkálatok során az épületről eltávolították a régi vakolatot, kicserélték az elektromos vezetékeket, új ajtókat és ablakokat szereltek be, felújították a mellékhelyiségeket, bevezették a központi fűtést.

— Mindez összesen 7,8 millió dinárba került — nyilatkozta Balázs Ferenc. 2,1 millió dinárt a Tartományi Nagyberuházási Alap fedezett, a többit a csókai önkormányzat teremtette elő. Ezenkívül 800 000 dinárba került a berendezés — a felét a községi kasszából fizettük, a többit a tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkárság pályázatán nyertük, illetve a szponzorok adták össze. A tatarozás 2009-ben kezdődött, de a finanszírozás során felmerült gondok miatt a munkálatok 2013-ig szüneteltek. A lakosság már teljesen elvesztette a reményt, de mi bejelentettük, egy projektumot sem hagyunk befejezetlenül, és ezt az ígéretünket igyekszünk betartani. Természetesen mi is tudjuk, hogy az itt élők száma folyamatosan csökken, de egyetlen kis falut sem szeretnénk magára hagyni. Bízunk benne, hogy ez a beruházás is hozzájárul az itteni kis közösség megmaradásához.

Egyházaskér területén a Szerbiai Kőolajipari Vállalat kutatásokat végez, és a nehéz gépezetek, eszközök szállítása miatt nagyon megrongálódtak az utak. A vállalattal sikeres tárgyalásokat folytattunk az utcák felújításáról is — hangsúlyozta az újságíróknak Balázs Ferenc.

Nikolić Csilla, a helyi közösség elnöke elmondta, a településnek jelenleg mintegy kétszáz lakosa van. Óvoda már nincs, de az iskolában még működik egy-egy összevont alsós tagozat magyar és szerb nyelven. A magyar kisdiákok sajnos csak öten vannak, elsős nincs, az öt fiú második, harmadik és negyedik osztályba jár. Véleménye szerint a közösségi házat elsősorban a civil szervezetek használják majd.     

Marias Ileana Ela, a Gyöngyvirág Nőegylet elnöke is nagy örömmel fogadta a volt ifjúsági otthon átadását. Megnyugtatott bennünket, hogy mindent megtesznek a falu életének a felpezsdítéséért, hiszen már alig várják, hogy teadélutánokat, bálokat, ünnepi rendezvényeket szervezzenek a szép, új teremben.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Közösségi házat kapott Egyházaskér
Bánáti Újság
  • Kónya-Kovács Otília
  • 2020.05.18.
  • LXXV. évfolyam 20. szám
Közösségi házat kapott Egyházaskér
Bánáti Újság
  • Zséli Ágnes
  • 2020.05.17.
  • LXXV. évfolyam 20. szám
Facebook

Támogatóink