home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Közösségi ház, amely mindenki előtt nyitva áll
(tv.)
2011.06.01.
LXVI. évf. 22. szám
Közösségi ház, amely mindenki előtt nyitva áll

Szalai Attila felvételeVasárnap délután ünnepélyes keretek között átadták a csantavéri Bartók Béla Művelődési Egyesület felújított épületét. Utcai Róbert helyi plébános megáldotta az újonnan rendbe hozott közösségi házat, majd az alkalmi művelődési műsor következett a Musica Viva kamarakóru...

Szalai Attila felvétele

Vasárnap délután ünnepélyes keretek között átadták a csantavéri Bartók Béla Művelődési Egyesület felújított épületét. Utcai Róbert helyi plébános megáldotta az újonnan rendbe hozott közösségi házat, majd az alkalmi művelődési műsor következett a Musica Viva kamarakórus és fiatal csantavéri tehetségek fellépésével. Kozma Zoltán, a művelődési egyesület elnöke mondott ünnepi beszédet, utána Korsós Tamás Magyarország szabadkai főkonzulja és Lovas Ildikó, az MNT Közigazgatási Hivatalának művelődési tanácsosa köszöntötték a vendégeket. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Maglai Jenő, a VMSZ szabadkai szervezetének elnöke, és Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke is.
Kozma Zoltán elnöktől megtudtuk, hogy a felújítási munkálatok csaknem egy hónapig tartottak, az összberuházás értéke meghaladta a 17 ezer eurót. Az épület helyreállítási munkálataira a Szülőföld Alap, a Magyar Nemzeti Tanács, illetve a Vajdasági Magyar Szövetség teremtette elő a pénzt. Mint mondta, az elmúlt 20 esztendő egyik legjelentősebb kulturális beruházása történt meg a faluban, s külön megköszönte Jurca Józsefnek, a szabadkai Építési Igazgatóság korábbi vezetőjének, építőmérnöknek a szakmai segítséget.
- A fiatalok és idősek összefogásának köszönhetően olyan közösségi házat hoztunk létre, amely mindenki előtt nyitva áll - emelte ki Kozma.
Korsós Tamás főkonzul ünnepi köszöntőjében elmondta: a pénz, amit a Szülőföld Alap támogatásként megítélt a Bartók Béla Művelődési Egyesületnek, jó talajra hullt.
- Jó talajra hullt, azért is, mert - ahogy a magyar alkotmány preambuluma is kimondja - itt szerződés zajlik jelen, múlt és a jövő generációi között, és a Bartók Béla Művelődési Egyesületnek a vezetői mind fiatal emberek - mondta Korsós.
Lovas Ildikó MNT-tanácsos hozzátette: - Arra jöttem rá hallgatva a műsort, hogy az egész történet egy ,,aszfaltozással'' kezdődött. Az idősebbek azzal az ötlettel álltak elő, hogy szeretnének egy önálló nyugdíjas-egyesület létrehozni, később életre is kelt az intézmény. Az összefogás, ami itt megteremtődött, a munka, ami lezajlott, az az Arany Ősz Nyugdíjas-egyesület nélkül nem mehetett volna végbe, ám mindehhez szükség volt arra a felemelő, magával ragadó energiára, ami a fiataloknak a sajátja - fogalmazott Lovas, majd hozzátette: nem a sokaság, hanem a szabad nép tesz csuda dolgokat.
A megnyitó után, bográcsos marhapörkölttel vendégelték meg az ünnepség részvevőit.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..