home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Közösséggé formálódni
LENNERT Tímea
2011.01.19.
LXVI. évf. 3. szám
Közösséggé formálódni

Három évvel ezelőtt választott új elnökséget a gombosi Arany János Magyar Művelődési Egyesület. Élére Hajnal Viktor egyetemi hallgatót nevezték ki. Mivel Viktor építőmérnöknek készül, nem csoda, hogy mandátuma legelején infrastrukturális téren kezdett fejlesztésekbe. Megvásárolták az egyesü...

Három évvel ezelőtt választott új elnökséget a gombosi Arany János Magyar Művelődési Egyesület. Élére Hajnal Viktor egyetemi hallgatót nevezték ki. Mivel Viktor építőmérnöknek készül, nem csoda, hogy mandátuma legelején infrastrukturális téren kezdett fejlesztésekbe. Megvásárolták az egyesülettel szomszédos házat. Tájház és közösségi ház tervét kezdték el dédelgetni. Ennek részleteiről és még sok egyébről beszélgettünk el.
- A tájház ötlete nem új keletű, mi csupán továbbgondoltuk. Egy év elteltével, 2009-ben pedig már az egyesület tulajdonába kerülhetett az épület. Ezzel három embernek fél évre munkát tudtunk adni, hála egy másik nyertes pályázatnak. Volt gondnokunk, egy emberünk, aki a programokon tevékenykedett, és egy újabb személy, aki a népviselettel foglalkozott. Az ő munkaköre, ahogy a többieké is, a meghatározott idő után megszűnt, viszont ez a hat hónap elég volt ahhoz, hogy ráérezzünk, mennyire lényeges lehet már az is, hogy valaki a faluban el tudjon készíteni például egy kontyot...
- Gyökeres változtatásokra van szükség a hagyományőrzés módjában?
- Fogalmazhatunk így is. Szemléletváltásra van szükség, ennyi bizonyos. Tudatos szervezésbe fogtunk, s mára érezhető az eredménye. Az egyesület elnöksége kilenctagú, ez a létszám ideális ahhoz, hogy hatékonyan irányíthassuk a munkát. Olyan közösséget szeretnénk kiépíteni, amelyben minden tagunk tevékeny lehet.
- Ha jól értesültem, megnövekedett a fellépések száma is az utóbbi időben.
- Jól együttműködünk a vajdasági művelődési egyesületekkel, pl. a Vajdasági Magyar Folklórközponttal. Az ő közbenjárásuk eredménye az a kapcsolat is, amelyet a magyarországi Ballószöggel ápolunk. A néptánccsoportunk ottani bemutatkozásával kezdődött az együttműködés, majd sikerült mindezt kiterjeszteni a két település szintjére is. Műsorainkkal rendszeresen bemutatkozunk náluk.
- Ezek szerint állandó ,,kínálatuk”, műsorszámaik vannak?
- Legalábbis törekszünk erre. A néptánccsoport a Regrutabúcsúztató című koreográfiával, valamint az aratóünnepséget dramatizáló összeállítással egyórás teljes műsort tud adni. Tevékeny az asszonykórusunk, a színjátszó csoportunk, és második éve, hogy a Négyes fogat művelődési rendezvényen fiataljainkkal zenés, táncos, jelenetekkel tarkított összeállítást készítünk. Vannak versmondóink, és az utóbbi időben az iskola kis néptáncosai is fellépnek velünk együtt. Szerveztünk bált, továbbá helyiséget biztosítottunk a nyugdíjas-egyesületnek is. A kukoricabál és a Katalin-bál egyaránt az egyesületben zajlott le. Mindkettőt közvetítettük a világhálón a külföldön élő gombosiak nagy megelégedésére. Az idei évi fő programunk a tájház és közösségi ház teljes felújítása, és tájépítészek bevonásával a külső terekre is figyelmet fordítunk majd.
- Építőmérnökként miként éli meg a (közösség)építő munkát?
- Szívügyemként tekintek rá. Örömmel veszek részt a néptánccsoport, a színjátszók vagy bármelyik másik szekciónk munkájában. Akárcsak egy fal építését, a fejlődést is téglánként képzelem el. Büszke vagyok rá, hogy ilyen csapatban tanulhatok és munkálkodhatok - zárta a beszélgetést Hajnal Viktor.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..