home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Közösségformáló érték
Tóth Lívia
2022.09.02.
Közösségformáló érték

Takáts Rafael-emléknapot tartott Padén az azonos nevet viselő magyar kultúrkör. A rendezvény a helyi római katolikus templomban szentmisével és koszorúzással kezdődött, majd az egyesület székházában alkalmi műsorral folytatódott.

A szentmisét Hajdú Sándor plébános úr és Mészáros Attila állandó diakónus mutatta be. A kegyelet és az emlékezés koszorúját Takáts Rafael emléktáblájánál mások mellett Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke, Tóth Zoltán tartományi segédtitkár, Balázs Ferenc polgármesteri tanácsadó és Oláj Tibor, Csóka Község Képviselő-testületének elnöke is elhelyezte.


Takáts Rafael emléktáblája

— Ez az emléknap a jövőt, a teremtő fejlődést jelképezi, bizonyságot ad ennek a kis közösségnek, hogy csak együttes gondolkodással, összefogással, közös akarattal tudunk a szülőföldünkön maradni és megerősödni. Valójában a cselekedeteinkkel, a ragaszkodásunkkal építjük a közösséget, ennek kellene mindannyiunk küldetésének lennie, és ebben a padéiak, a Takáts Rafael Magyar Kultúrkör kimagasló példát mutat — hangsúlyozta Jerasz Anikó.


Fehér Viktor és Komáromi Róbert

Komáromi Róbert, a kultúrkör elnöke elmondta, 1996-ban, amikor a padéiak létrehozták az egyesületet, úgy gondolták, olyan személyhez kell kötni, aki tevékenységével öregbítette a település hírnevét, és így kapta Takáts Rafael (1748—1820) nevét. A ferences rendi szerzetes padéi tartózkodása alatt könyveket írt és nyomtatott. Az emléktáblát 2020-ban, halálának 200. évfordulóján helyezték el a templom bejáratánál. 

— Időközben az egyesületben olyan közösségi élet alakult ki, amelyre Padé magyarsága büszke lehet — emelte ki Komáromi Róbert, aki arról is beszámolt, hogy először szerveztek ötnapos tábort, elsősorban azoknak a gyerekeknek, akik részt vesznek a kultúrkör csoportjainak munkájában, de természetesen új érdeklődők is jöttek. Az emléknaphoz kapcsolódó programban a táborban tanultakat mutatják be a közönségnek. 


Táncosok a nyári színpadon

A rendezvény része volt a Vajdasági Magyar Értéktár vándorkiállítása is, melyet Fehér Viktor, a VMMI értéktárral megbízott munkatársa nyitott meg.

— A Vajdasági Magyar Értéktár 2016-ban alakult meg, csaknem fél évvel azután, hogy 2015-ben a hungarikum- és az értéktármozgalom elindult Magyarországon, tehát a vajdasági magyar közösség is nagyon gyorsan igyekezett részt venni ebben a Kárpát-medencei kezdeményezésben. Összeállt egy bizottság, és 64 vajdasági értékről, valamint azok bemutatásáról és fölterjesztéséről döntött. Ezeket a kincseket láthatjuk a Vajdasági Magyar Értéktár vándorkiállításán. A járvány alatt online ült össze a bizottság, és ma már több mint 120 olyan fölterjesztés található a Vajdasági Magyar Értéktárban, amelyre mi, vajdaságiak mindannyian büszkék lehetünk. Ez a kiállítás korábban már több helyszínen megjelent, most viszont újult erővel kezdtünk hozzá a vándoroltatásához. Így jutott el például Magyarországra, Szegedre és Mórahalomra, az őszre és a télre pedig egy vajdasági körutat tervezünk, mert ösztönözni szeretnénk a településeket, hogy a saját értékeikkel foglalkozzanak — hallottuk Fehér Viktortól.


Az oktatók fellépése

Az eseményen megjelenteket Oláj Tibor köszöntötte. Örömét fejezte ki, hogy a Takáts Rafael Magyar Kultúrkör folyamatosan újabb terveket és célokat fogalmaz meg.

— Amellett, hogy az egyesület székháza állandóan épül és szépül, a taglétszáma is folyamatosan bővül, a munkában a gyerekek, fiatalok, középkorúak és idősebbek egyaránt szerepet vállalnak. A helyi és más települések pedagógusai szaktudásának bevonásával, valamint az itteni óvodával és iskolával való jó együttműködésnek köszönhetően az utánpótlás és a csoportok jövője biztosnak látszik. Ezt a közösségi szellemet, a magyar kulturális és hagyományőrző értéket azonban továbbra is folyamatosan kell ápolni, gondozni és támogatni. Az elismerés mindazokat megilleti, akik szívvel-lélekkel azon fáradoznak, hogy megőrizzék és gyarapítsák azt az értéket, amely a közösségformálásnak, a padéi magyar közösség megtartóerejének a záloga.

A táborban Lepár Emese a kis, Mihók Attila a nagyobb citerásokkal foglalkozott, Komáromi Lepár Krisztina csoportjában énekszó zengett, Székely Zsófi és Koós Dezső a táncosokat istápolta. A műsorban, mely közös produkcióval ért véget, a gyerekek mellett az oktatók is ízelítőt adtak a tudásukból. Vendégként fellépett az adai Bodros tamburazenekar.


Közös produkció

Fényképezte: Tóth Lívia

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..