home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Közösségépítő találkozások
Martinek Imre
2013.06.19.
LXVIII. évf. 25. szám
Közösségépítő találkozások

Négynapos látogatást tett a torontálvásárhelyi református gyülekezetben a németországi Erlangen városka Hugenottenkirche gyülekezetének küldöttsége. A Johannes Mann tiszteletes úr vezette négytagú presbitériumi delegáció elsődleges célja a két gyülekezet közötti testvéri kapcsolat erősítése volt.

Megtekintették a helyi gyülekezet templomán és az Őrláng-Én Játszóházon végzett, általuk is támogatott felújítási munkálatokat, majd újabb lelki és anyagi segítséget ajánlottak fel vendéglátóiknak. Beszámolónk nt. Gyenge Károly torontálvásárhelyi lelkész úr jegyzetei alapján készült.

A bajorországi protestáns gyülekezet már több alkalommal nyújtott segítő jobbot a torontáli kálvinistáknak: legutóbb a templomtető felújításához járult hozzá jelentős összeggel, és még ennél is többel a helyi református Őrláng-Én Játszóház létrehozásához. Mint ismeretes, a szóban forgó játszóház ötletének megvalósítását az erlangeniek tizenhétezer euróval támogatták. Ennek hála a lélekben és külcsínben egyre épülő és szépülő fészkecske végül két évvel ezelőtt (2011 szeptemberében) kitárhatta kapuit, több tíz iskoláskor előtti kisgyermeknek megteremtve a játékkal és hitoktatással megalapozott, nemzeti öntudatra és a civil életre való nevelés lehetőségét. A helyszínen látottak és tapasztaltak után a delegáció további támogatási készségéről biztosította a vendéglátókat — a folyamatban lévő, ugyancsak költséges templom-felújítási munkálatok részleges finanszírozását is beleértve.

Az új református püspöki székhely, illetve a ft. Halász Béla püspök úr vezette hertelendyfalvi gyülekezet megismerésére az erlangeniek látogatásának második napján került sor. A közelmúltban felújított templom, továbbá az épülő Gyülekezeti Ház megtekintése után a bajor küldöttség és vendéglátói Magyarittabére, majd Muzslyára utaztak. Az első helyszínen nt. Marton Károllyal, a bánsági részek reformátusságának esperesével találkoztak, a másodikon pedig az Emmausz Kollégium múltjába, jelenébe, illetve jövőjébe kaphattak betekintést. A vendégek kalauzolását Kalapiš Stojan SDB atya, az intézmény vezetője és Gerdolf Zsolt nevelő vállalta. A szakmai jelentésben kiemelt helyet kapott a fiúkollégium ökumenikussága is: a muzslyai szórványkollégium római katolikus intézmény ugyan, de a református felekezetű fiatalok számára is van benne hely! A vendéglátás utolsó napján a szerémségi szórványreformátusság maradéki központjának felkeresésével péterváradi látogatás volt programon. E kicsiny közösségnek nemcsak a terheiről és kitartásáról értesülhettek a vendégek, hanem a terveiről is. Ennek megvalósításához nt. Halász Dániel lelkészt rendelte a maradékiak mellé a Gondviselés.

Az egymást testvérként elbocsátó áldást a helyi egyházközség presbitériuma szervezésében és Máté Lajos gondnok koordinálásával Torontálvásárhelyen meghitt búcsúesti társalgás előzte meg.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..