Közösségépítő találkozások

Közösségépítő találkozások

Négynapos látogatást tett a torontálvásárhelyi református gyülekezetben a németországi Erlangen városka Hugenottenkirche gyülekezetének küldöttsége. A Johannes Mann tiszteletes úr vezette négytagú presbitériumi delegáció elsődleges célja a két gyülekezet közötti testvéri kapcsolat erősítése volt.

Megtekintették a helyi gyülekezet templomán és az Őrláng-Én Játszóházon végzett, általuk is támogatott felújítási munkálatokat, majd újabb lelki és anyagi segítséget ajánlottak fel vendéglátóiknak. Beszámolónk nt. Gyenge Károly torontálvásárhelyi lelkész úr jegyzetei alapján készült.

A bajorországi protestáns gyülekezet már több alkalommal nyújtott segítő jobbot a torontáli kálvinistáknak: legutóbb a templomtető felújításához járult hozzá jelentős összeggel, és még ennél is többel a helyi református Őrláng-Én Játszóház létrehozásához. Mint ismeretes, a szóban forgó játszóház ötletének megvalósítását az erlangeniek tizenhétezer euróval támogatták. Ennek hála a lélekben és külcsínben egyre épülő és szépülő fészkecske végül két évvel ezelőtt (2011 szeptemberében) kitárhatta kapuit, több tíz iskoláskor előtti kisgyermeknek megteremtve a játékkal és hitoktatással megalapozott, nemzeti öntudatra és a civil életre való nevelés lehetőségét. A helyszínen látottak és tapasztaltak után a delegáció további támogatási készségéről biztosította a vendéglátókat — a folyamatban lévő, ugyancsak költséges templom-felújítási munkálatok részleges finanszírozását is beleértve.

Az új református püspöki székhely, illetve a ft. Halász Béla püspök úr vezette hertelendyfalvi gyülekezet megismerésére az erlangeniek látogatásának második napján került sor. A közelmúltban felújított templom, továbbá az épülő Gyülekezeti Ház megtekintése után a bajor küldöttség és vendéglátói Magyarittabére, majd Muzslyára utaztak. Az első helyszínen nt. Marton Károllyal, a bánsági részek reformátusságának esperesével találkoztak, a másodikon pedig az Emmausz Kollégium múltjába, jelenébe, illetve jövőjébe kaphattak betekintést. A vendégek kalauzolását Kalapiš Stojan SDB atya, az intézmény vezetője és Gerdolf Zsolt nevelő vállalta. A szakmai jelentésben kiemelt helyet kapott a fiúkollégium ökumenikussága is: a muzslyai szórványkollégium római katolikus intézmény ugyan, de a református felekezetű fiatalok számára is van benne hely! A vendéglátás utolsó napján a szerémségi szórványreformátusság maradéki központjának felkeresésével péterváradi látogatás volt programon. E kicsiny közösségnek nemcsak a terheiről és kitartásáról értesülhettek a vendégek, hanem a terveiről is. Ennek megvalósításához nt. Halász Dániel lelkészt rendelte a maradékiak mellé a Gondviselés.

Az egymást testvérként elbocsátó áldást a helyi egyházközség presbitériuma szervezésében és Máté Lajos gondnok koordinálásával Torontálvásárhelyen meghitt búcsúesti társalgás előzte meg.
 

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink