home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Közösségépítő színfoltok
Martinek Imre
2021.06.15.
LXXVI. évf. 23. szám
Közösségépítő színfoltok

Pancsova és Hertelendyfalva, valamint a magyarországi Bonyhád városa között 2010 márciusának közepétől létezik hivatalos kapocs, mely azóta is új tartalmakkal bővíti az al-dunai és a Tolna megyei székelységnek a ratifikáció előtti időszakban is példaértékű együttműködését.

Az anyaországi közösség legutóbbi gesztusát ez év májusának végén jegyezhettük. A hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesületben Lőcsei Vilmos elnök hivatalosan is átvehette a testvértelepülésük adminisztratív vonzáskörébe tartozó Izmény település ajándékaként érkező utasszállító kombi kulcsait.


Az ajándékba kapott furgon (Kerekes Rudolf felvétele)

Lőcsei Vilmos (balról) átveszi az ajándék jármű kulcsait Andrejevity Ivántól, Pancsova város alpolgármesterétől (Violeta Peštanac felvétele)

Pörköltfőzés a vásártéren

Összhangteremtés hagyományos ízekkel — röviden így lehetne leginkább jellemezni az idei szabadtéri, helyszínileg a vén eperfás vásártér árnyai alatt létrehozott pörköltfőzést, mely május utolsó szombatján került rá a torontálvásárhelyiek eseménypalettájára. Bizonyítva, hogy nemcsak elméleti esélyt, hanem valódi löketet is lehet adni a hagyományosan jószomszédi viszonyra építkező s végre újra mozgásba lendülő közösségi életnek. Akár spontánul is.

Közös erőbevetéssel (A szerző felvétele)

Környezetvédelem és segítő szándék

Zsinórban tizedik esztendeje dívik a torontálvásárhelyi általános iskolások körében a műanyag kupakok és fém italosdobozok („limenkák”) versenyszerű gyűjtése. A megmozdulást kezdeményező, illetve eme közös ügyet azóta is éltető és népszerűsítő biológiatanár, valamint növendékei mellesleg nemcsak a környezet iránti felelősségteljesebb viszonyulást tűzték ki zászlójukra az újrahasznosítás lehetőségeivel, de közvetetten a rászorulók megsegítését is. A szekundáris hulladékanyag értékesítéséből származó összegek által. A település humanitárius aktivistáival is együttműködve. 

Úton a lerakat felé (A szerző felvétele)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..