home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Közösség. Fejlődés. Jövő.
Fehér Márta
2020.03.18.
LXXV. évf. 12. szám
Közösség. Fejlődés. Jövő.

Rekordidő alatt gyűjtötte össze a szükséges támogatói aláírásokat a Vajdasági Magyar Szövetség. Kihirdették a párt köztársasági és tartományi jelöltlistáját is, mindkettő a 4. sorszám alatt szerepel majd a szavazócédulákon április 26-án. Kampányrendezvényeket a koronavírussal kapcsolatos helyzet miatt áprilisig nem tart a VMSZ — jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Pásztor István pártelnök, aki arra kér mindenkit, hogy az egészségügyi utasításokat betartva járjon el.

Kampányukat a Közösség. Fejlődés. Jövő. vezérgondolatra fűzik fel — részletezte a VMSZ elnöke, és kifejtette, azt tapasztalják, ezek a dolgok foglalkoztatják a leginkább az embereket, e köré felfűzve el tudják mondani mindazt, amit fontosnak tartanak az eddigi teljesítményekkel, illetve az előttünk levő időszak elképzeléseivel kapcsolatban is.

11 969 támogató aláírással adták át március 9-én a köztársasági listát, másnap pedig 5236 aláírással a tartományi jelöltlistát. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, ez utóbbiban — a köztársaságitól eltérően — valóban vannak jelentős változások.

— Az első tíz jelölt között ketten szerepelnek azok közül, akik az előző mandátumban is képviselők voltak, jómagam, illetve dr. Bagi Bojan, aki a 6. helyre került. Az összes többi jelölt új a tartományi jelöltség szempontjából. Azt gondoltuk, hogy változtatni kell, mert az eddigi képviselők közül többen két-három mandátumot végigvittek. Lehetőséget és esélyt kell teremteni mások számára is.

11 önkormányzatban teljes listával indulnak, 13 helyen egyharmadosat, 9 önkormányzatban pedig koalícióban lépnek fel a Szerb Haladó Párttal, vagyis összesen 33 önkormányzatban van a Vajdasági Magyar Szövetségnek jelöltje a soron következő önkormányzati választáson.

— Ha figyelembe vesszük azt, hogy összesen 43 önkormányzatban kerül sor választásra, akkor megállapíthatjuk, hogy ott, ahol magyar emberek élnek, a Vajdasági Magyar Szövetségnek valamilyen formában lesznek jelöltjei.

Szintén újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a haladók listáján azokban az önkormányzatokban szerepelnek a VMSZ jelöltjei, ahol elméleti esélye nincsen annak, hogy támogatóaláírás-számot produkáljanak, viszont fontosnak tartanák, hogy az ott élő magyar közösség képviseltetni tudja magát az önkormányzatban, és legyen valaki, aki oda bejáratos, aki ott intézni tudja az ügyeket.


Szalai Attila felvétele

Mitrovica, Ruma, Inđija, Ürög, Palánka, Bács, Hódság, Versec, Zichyfalva — sorolta fel az érintett önkormányzatokat.

Csókán, Kevevárán, Kishegyesen, Magyarcsernyén, Magyarkanizsán, Törökkanizsán és Zentán már a csütörtöki sajtótájékoztató előtt kihirdették a listákat 2-es szám alatt, Begaszentgyörgyön, Nagybecskereken 3-as alatt, Apatinban, Óbecsén, Szenttamáson pedig 4-es alatt. Temerinben és Újvidéken még várták a listák kihirdetését. (Az újvidékit még csütörtökön délután kihirdették 3-as szám alatt — a szerző megj.) Néhány önkormányzatban — köztük Szabadkán — azért késleltették a jelöltlista benyújtását, hogy a köztársasági és a tartományi listával összhangban a 4-es sorszámmal szerepeljen a szavazócédulán, megkönnyítve ezzel a választópolgárok dolgát április 26-án.

A tervek szerint március 15-én indult a VMSZ kampánya, viszont a koronavírussal kapcsolatos helyzet miatt áprilisig a párt nem tart kampányrendezvényeket. Pásztor István hozzátette, ha valahová hívnák őket, olyan eseményekre, tartalomra, amely nem ütközik a meghirdetett szabályokkal, akkor oda elmehetnek, viszont a Vajdasági Magyar Szövetség nem fog kampányrendezvényeket szervezni. Mint fogalmazott, a járvány megállításánál és az egészség megőrzésénél nincs fontosabb.

— Az első koronavírusos beteg egészségi állapotának a kezelése apropóján, az azzal kapcsolatosan szerzett napi információk alapján állítom, hogy a szerbiai egészségügy felkészült a helyzet kezelésére, ahogy az emberi számítások szerint lehetséges. Határozott elképzelések vannak a viselkedéssel kapcsolatban. Azt szeretném mindenkitől kérni, hogy ezeket az utasításokat betartva próbáljunk eljárni. Ne ragadjon el bennünket a pánik, de ne viselkedjünk lekicsinylően sem a problémával kapcsolatban. Azt szeretném mindenkitől kérni, hogy ezeket az utasításokat betartva próbáljunk eljárni — hangsúlyozta sajtótájékoztatóján Pásztor István.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..