home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Közösen szavalták a Himnuszt a Kárpát-medencében
(Tha)
2023.01.22.
LXXVIII. évf. 3. szám
Közösen szavalták a Himnuszt a Kárpát-medencében

A magyar kultúra napja és a Himnusz születésének 200. évfordulója alkalmából ünnepi műsort tartottak Budapesten, az Országházban. A jeles napra irodalmi összeállítással és közös szavalással emlékeztek.

Az eseményen elhangzott, hogy a magyar kultúra napja az Országgyűlés határozatának értelmében mostantól nemzeti emléknapjaink sorát gazdagítja. A magyar kultúra napját és a Himnuszt beszédében Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek és Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke méltatta.  


A zentai Thurzó Lajos Általános Iskola diákjai

A rendezvényen köszöntötték Novák Katalin köztársasági elnököt és a Kárpát-medence minden tájáról érkezett gyerekeket, akiknek jelenléte a nemzeti összetartozást szimbolizálta. Az ünnepségen a 200. évforduló tiszteletére 200 gyermek, 100 anyaországi és 100 határon túli szavalta Novák Katalinnal együtt a Himnuszt.

Ugyanebben az időben az erdélyi Székelyudvarhelyen és a partiumi Nagyváradon, a felvidéki Nagymegyeren és a délvidéki Zentán, valamint Kölcsey egykori lakhelyén, Szatmárcserkén, és Európa kulturális fővárosában, Veszprémben is a Himnuszt szavalták. A Duna TV élő körkapcsolással jelentkezett a helyszínekről.  

Vajdaságban, Zentán, a Thurzó Lajos Általános Iskola 25 felsős diákja, Pék Domonkos Ibolya és Bilicki Renáta magyar nyelv és irodalom szakos tanárok felkészítésében vett részt ebben a különleges kezdeményezésben.

Az esemény a Kulturális és Innovációs Minisztérium szervezésében valósult meg.  

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Fotók forrása: MTI, MTVA/Duna TV, Pannon RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..