home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Közösen készülve a legszentebb ünnepre
Bacsik Lőrinc Natália
2021.12.22.
LXXVI. évf. 51. szám
Közösen készülve a legszentebb ünnepre

Kisoroszon a Torontál Magyar Oktatási Művelődési és Ifjúsági Központ már tizenöt éve szervezi meg a közös gyertyagyújtást a tájház udvarában. Kezdetben a tájház gangja előtt tartották meg az ünnepi műsort, az utóbbi években pedig a kinti fedett teremben.

A négy vasárnapon át tartó ünnepvárás, lelki feltöltődés sokakat vonz a helyszínre, még a szomszédos településekről is jönnek látogatók, nézők. Az adventi koszorú egy-egy gyertyáját mindig más gyújtja meg. Az idén Német Zita helyi virágkötő lobbantotta lángra az elsőt — egyébként az ő keze munkáját dicséri a gyönyörű és hatalmas koszorú. A második gyertyát Cirok Erzsébet, a Torontál kézimunkacsoport tagja, a harmadikat Berta Szabina, a negyediket pedig Pataki Nikoletta várandós kismamák gyújtották meg.

A november 28-án, vasárnap, 17 órakor kezdődő alkalmi műsor keretében helyi középiskolások és fiatalok léptek fel. Verset olvasott fel Pozsár Beáta, Fazekas Andrea, Szemerédi Lúcia és Német Ákos. Elhangzott Aranyosi Ervin, Albert Ferenc és Fejes Ádám költeménye. December 5-én az alsós tanulók és az óvodások mutattak be egy Mikulás-váró verses, dalos összeállítást. A felkészítő Berta Piroska, Berta Irén tanítónő és Német Mónika óvónő volt. A harmadik vasárnapon, december 12-én a helyi általános iskola felsős tanulói szavaltak. Kovács László magyartanár készítette fel őket. A Gyöngykaláris vegyes kórus három vasárnapon is karácsonyi dallal kedveskedett a megjelenteknek. Az utolsó vasárnap négy fiatal anyuka (Ökrös Szilvia, Német Zita, Ert Bálint Szabina és Pataki Nikoletta) vállalta, hogy karácsonyi témájú verset szaval. A versek után mindenki meggyújtotta a helyszínen kapott kis gyertyáját, s így énekeltük el közösen a Mennyből az angyal… kezdetű éneket.

Az idén 46 csomagot adtak a gyerekeknek. Az ajándékban sok édesség, csemege, üdítő és gyümölcs volt. A csemeték örömmel vették át a hatalmas zsákokat. Mondogatták is: alig várják, hogy otthon kibonthassák.

A meghitt műsorok után teával, forralt borral, finom süteményekkel vendégelték meg az egybegyűlteket. A finomságokat a Torontál kézimunkacsoport tagjai és a szórványközpontban dolgozó hölgyek készítették. Az utolsó vasárnapon felszolgált mákos, diós, meggyes bejglinek senki sem tudott ellenállni, sőt a repetának sem.

Az utolsó két vasárnapon egy kis vásár is várta a látogatókat. A fazekasműhelyben született termékek, a kézimunkacsoport alkotásai, mézeskalácsok és az általános iskolások árui közül lehetett válogatni, vásárolgatni. A szemet gyönyörködtető termékek legtöbbje gyorsan el is kelt. Az ügyes kezű nők néhány éve meseszép házikókat is varázsolnak mézeskalácsból, melyeket ki is állítanak, így mindenki megtekintheti a csodálatos alkotásokat. A rendezvény támogatói a Magyar Nemzeti Tanács, a helyi közösség és a polgárok voltak.

A szervezők elégedettek, hiszen az idén is ajándékot adhattak a falunak. Egy rendezvényt, mely az összetartozásról, az együttélésről és a szeretetről szólt.

Fényképezte: Talpai Sándor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..