Közösen az óbecsei iskola jövőjéért

Közösen az óbecsei iskola jövőjéért

Elsősorban az óbecseiek, de más települések polgárai is az összefogásról adnak tanúbizonyságot, aláírásgyűjtésbe fogtak ugyanis, hogy megmentsék a Petőfi Sándor Általános Iskolát.

Óbecsén négy általános iskola található. A jelenlegi adatok szerint a Petőfi Sándor Általános Iskolában van a legkevesebb diák, szám szerint 253, az előírt 400 helyett. A tanulók nyolcvan százaléka magyar nemzetiségű, és az igazgató, Balog Virág Zsolt véleménye szerint érthetetlen az intézmény bezárásának szándéka, mivel húsz tagozattal működik.

— A Vajdasági Magyar Szövetség nemrégiben adott egy sajtótájékoztatót, melyen elmondták, hogy teljes mellszélességgel kiállnak az iskola megmaradásáért, mert attól félünk, hogy bezárják az intézményt. Fontos kiemelni, hogy Óbecsének az alsóvárosi részén helyezkedik el, mely egy meglehetősen nagy területet ölel fel. Lehet, hogy jó szándékú cél áll a háttérben, viszont nekünk meg kell mutatnunk, hogy az óbecseiek nem ezt akarják. A törekvéseink mellé álltak még a helyi civil szervezetek, az aktivisták, illetve az iskola szülői tanácsának a kezdeményezése jóvoltából aláírásgyűjtésbe kezdtünk.

Az aláírásgyűjtés Vajdaság-szerte folyik, tehát bárki az ügy mögé tud állni. A Facebook közösségi oldalon az Együtt a Petőfiért nevű csoportban lehet követni a fejleményeket, és ott is alá lehet írni online a petíciót. Fel lehet hívni az iskolát is, ahonnan küldenek nyomtatványt az aláírni vágyóknak.

Az igazgató elmondta, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy az iskola ne zárja be kapuit:

— Felelősséggel tartozom az iskola hatvan dolgozójáért, akiknek családjuk van, és bíznak bennem. Egy tradicionális intézményről beszélünk, mely 1955 óta létezik, mint Petőfi Sándor Általános Iskola, de már 1894 óta állami oktatási intézményként működik. Az alkotmányban benne van az örökség megőrzése, és úgy gondolom, hogy jogunk van a tradíciók megőrzéséhez. Nem lehet csak a számokat nézni. Nagy sebet okozna Óbecsének, ha az iskola nem működne a jövőben.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Oktatás rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Közösen az óbecsei iskola jövőjéért
Oktatás
  • 2020.06.23.
  • LXXV. évfolyam 25. szám
Közösen az óbecsei iskola jövőjéért
Oktatás
Facebook

Támogatóink