Közös történelmünk ünnepén

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Közös történelmünk ünnepén

Együtt a négy testvérváros küldöttsége - Kiss Imre fotójaAz 1892-ben alapított Helvéciával, pontosabban a Kecskeméttől alig hét kilométerre délnyugatra keresendő anyaországi községgel a verseci Petőfi Sándor Kultúregyesület idestova három éve ápolja a testvérvárosi kapcsolatokat, elsősorban...

Együtt a négy testvérváros küldöttsége - Kiss Imre fotója

Az 1892-ben alapított Helvéciával, pontosabban a Kecskeméttől alig hét kilométerre délnyugatra keresendő anyaországi községgel a verseci Petőfi Sándor Kultúregyesület idestova három éve ápolja a testvérvárosi kapcsolatokat, elsősorban az emberi kapcsolatokat, amelyek valójában támpillérei minden együttműködési megmozdulásuknak. Számon tartják egymás ünnepeit, kölcsönösen gazdagítva azt a közös kultúrát és történelmet, amely az idők során adatott át nékik is megőrzésre. A fénykép a trianoni békediktátum kilencvenedik évfordulója alkalmából rendezett Emlékhely- és országzászló-avatással egybekötött megemlékezésen készült Helvécián, melyen a székelyföldi Karcfalva és a felvidéki Zétény testvérvárosok képviselőin kívül a verseciek hattagú küldöttsége is tiszteletét tette. A részletekről Krizbai Hajnalka nyugalmazott tanítónő, a verseci magyar kulturális egyesület titkára nyilatkozott.
- Az emlékműsor megálmodója és mozgatórugója Kiss Imre képviselő úr volt. A szakadó eső ellenére szép számban egybegyűlteknek Magó István polgármester úr mondott alkalmi beszédet, az emlékmű felavatásának tisztje pedig dr. Holló József Ferenc nyugalmazott altábornagyot, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatóját illette meg. Az emlékhely a néhai Magyarországot jelképezi, benne egy nagy kővel, a megcsonkított ország szimbólumaként. A leszakított országrészekbe, vagyis azon a pontokon, ahol Zétény, Karcfalva és Versec keresendő, további három darab kő lett helyben beépítve helvéciai homokkal. A köveket minden helység küldöttsége maga szállította Helvéciára. Viszonzásul anyaföldet kaptunk ajándékba. Egy fadobozban hoztuk haza, fedelére Nagy-Magyarország térképe van beleégetve. Az emlékmű megszentelését Kiss Vilmos plébános végezte, áldást Faragóné Bencsik Dóra református lelkész asszony mondott, alkalmi válogatással pedig a helyi iskolások, illetve Hudák Katalin felvidéki költőnő tették gazdagabbá a rendezvényt.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink