home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Közös szenvedély, hamarosan házasság
Szakáll Laura
2014.07.15.
LXIX. évf. 29. szám
Közös szenvedély, hamarosan házasság

Bemutatjuk a szabadkai Népkör MMK néptáncszakosztályának művészeti vezetőit: Szulovszki Szilviát és Rumenyákovity Karlót

A Népkörben a néptáncszakosztály a legnépesebb és egyúttal a legismertebb is. A legtöbb táncos már kisgyermekkora óta tagja egy-egy csoportnak, sokan felnőttként sem hagyják el a művelődési központot, és a Róna táncegyüttest erősítik. Szulovszki Szilvia és Rumenyákovity Karlo is kisgyerekként került a Népkörbe, és hamar összebarátkoztak. Immár jegyespárt alkotnak, 2012 óta pedig ők az intézmény néptáncszakosztályának vezetői. Szilvia azt mondja, egyikük sem gondolta, hogy ilyen minőségben járul majd hozzá a Népkör munkájához.

— Nagyon szeretünk táncolni, de nem szerepelt ilyesmi a terveink között. Amikor megtudtuk, hogy ránk vár ez a feladat, szívesen fogadtuk, mert mindenki számára jobb, ha mi látjuk el a szakosztály-vezetői teendőket, hiszen évtizedek óta népkörösök vagyunk. Mindenkit ismerünk, ezáltal hatékonyabban el tudjuk végezni a feladatokat, mint egy kívülálló. Mi a családunknak tekintjük a Népkör tagjait, ezért vállaltuk az osztályvezetést. Ez nagy felelősséggel jár, hiszen nem csupán a néptánc oktatásáról van szó, hanem a csoportok tagjainak összetartásáról, szervezői teendőkről és egyéb feladatokról. Ide nemcsak táncolni járnak az emberek, sokaknak itt vannak a legjobb barátaik.  

Karlo számára eleinte nehéz volt táncosból tanárrá lenni.

— Nagyon sok segítséget kaptunk a Népkörtől, és most már a táncosok is elfogadnak bennünket oktatóként. A köztünk lévő barátság továbbra is megmaradt, hétvégén is összejárunk a táncegyüttesek tagjaival. Az utazások is összekovácsolnak bennünket.

A Népkörben életre szóló barátságok és szerelmek is szövődnek, sokan az intézmény falai között találják meg életük párját. A két fiatal szakosztályvezető is esküvőre készül. Ha minden jól alakul, jövőre megtartják a lakodalmat — mondja Szilvia.

— Az időnk nagy részét most a munka köti le, ezért fogunk a következő évben összeházasodni. Munkánkat a többi oktató is megkönnyíti, mellettünk dolgozik Horváth Evelin, Kiss Andor, Pintér Krisztián és Juhász Szécsi Viktória. Érdekességként említeném meg, hogy engem Kiss Andor tanított táncolni, most pedig már kollégák vagyunk.

Karlo szerint a néptánc iránti közös szeretet jó, de egyúttal hátrány is.

— Jó, mert sok időt töltünk együtt, a sok munka mellett a Népkör egy biztos pont, ahol összefutunk. A hátrány pedig talán az, hogy a szabadidőnkben is gyakran dolgozunk, hiszen készülnünk kell a próbákra, a következő előadásra, a koreográfiákat össze kell állítanunk, így a néptánc folyamatosan jelen van a kapcsolatunkban.

A két művészeti vezető legfontosabb céljai között szerepel, hogy a néptáncszakosztály a jövőben is megtartsa a már elért szintet, hiszen a jól ismert Róna táncegyüttesen kívül már a gyermekegyüttesek is eredményesek, szinte minden szemléről első helyezéssel térnek haza. Szilvia és Karlo számára — mint mondják — ez ad erőt a további munkához. A tehetséggondozást is fontos feladatuknak tekintik, azt, hogy a legjobb táncosok maguk is oktatókká váljanak. A Népkör MMK jövőre ünnepli fennállásának 145. évfordulóját. Ez alkalomból gazdag műsorral készülnek.           


 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..