home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Közös lónak...
Talpai Lóránt
2010.07.14.
LXV. évf. 28. szám

Úgy tetszett, hogy viszonylag rövid ideig tart majd az az ideális vagy optimális állapot, amely a szlovák választási siker után alakult ki a nyertes pártok (közöttük a részben magyarok alkotta Híd párt) között. Mint általában, ez alkalommal is vélhetően a kisebbségi párt húzza majd a rövidebbet. A t...

Úgy tetszett, hogy viszonylag rövid ideig tart majd az az ideális vagy optimális állapot, amely a szlovák választási siker után alakult ki a nyertes pártok (közöttük a részben magyarok alkotta Híd párt) között. Mint általában, ez alkalommal is vélhetően a kisebbségi párt húzza majd a rövidebbet. A tárgyalások alapján legalábbis arra lehet következtetni, hogy az SDKU (Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió) lesz a kormányalakítás nyertese, a Híd pedig a vesztese. A Keresztény Unió 2002 után ismét kormányfőt, pénzügyminisztert és külügyminisztert jelölhet, ezenkívül az igazságügyi tárca is az övé, így ez a párt kapta a legtöbbet a kormányzás szempontjából. Egy elemző szerint a Híd ezzel ellentétben nemcsak az MKP egykori posztjait örökölte meg, hanem vele együtt azt a stigmát is, amely a pártot a hatalommegosztás során az egyenlők közt az utolsóvá teszi.
A Híd három bársonyszéket kap az új kormányban: a kormányfő-helyettesi tisztséget, valamint a környezetvédelmi és mezőgazdasági miniszteri posztot. Ez utóbbival kapcsolatban csak Simon Zsolt neve hangzott el, ő tűnik a legbiztosabb befutónak. A sajtó szerint Solymos László lehet a környezetvédelmi tárca vezetője, Rudolf Chmel volt diplomata pedig a kisebbségekért is felelős kormányfő-helyettesi megbízatást kapja.
Bugár Béla arra a kérdésre, hogy elégedett-e a kiosztott helyekkel, azt felelte, hogy mindenkinek engedményeket kellett tennie. ''Megyünk tovább, remélem, mindennel megbirkózunk. Sokkal jobb posztokat is el tudok képelni, de ahol négyen vannak, ott meg kell tudni egyezni.”
E nyilatkozatát azonban néhány nap után újabbal toldotta meg, kritikusabb hangnemben, miután kissé megfeneklettek az egyeztetések: ,,A koalíciós partnerek megpróbálták eljátszani azt, amit már számtalanszor -- megegyeztünk és a megegyezés valódi tartalmáról fél év múlva vitatkozunk majd. Paragrafusokra kidolgozott változatban tettük le a követeléseinket az asztalra. Ezen meglepődtek. Addig nincs koalíciós szerződés aláírása, amíg nem egyeztünk meg ebben a témában" -- jelentette ki a Híd elnöke, aki szerint szlovák partnereit ,,kisebbségi kérdésekben mintha fal választaná el a 21. század európai normáitól".
,,Elmondtuk: a legnagyobb probléma, hogy egyik pártnak sincs kisebbségi programja. Nem érzik fontosnak, hogy van itt 15 százaléknyi kisebbséget alkotó szlovák állampolgár. Nem érdekli őket az az identitás, amely a kisebbségi magyaroknak nagyon fontos. Fontosak a gazdasági kérdések, de nem szabad elfeledkezni arról, hogy a nemzetiség nem okozhat hátrányt" -- vélekedett a politikus, aki szerint pártja másféle tárgyalási stratégiát alkalmaz, mint korábban: a kisebbségeket érintő témákat megpróbálja a lehető legjobban pontosítani, nemcsak általánosságokat elfogadni. ,,Egy kis politikai akarattal leküzdhetőek az ellentétek, bízom benne, hogy a partnereink ma egy elfogadható javaslattal állnak elő. Sok mindenben meg kell még egyeznünk" -- jelentette ki Bugár Béla.
Peter Morvay elemző szerint az új szlovák kormány sem fogja túlságosan jóhiszeműen kezelni a kisebbségek, közöttük a magyarok ügyét. Az alakuló kormány kisebbségeket érintő programtézisei csupán annyit jeleznek, hogy az új kabinet elődjével ellentétben nem akarja molesztálni a szlovákiai magyarokat, de attól már fél, hogy bármit tegyen is értük. Az alakuló kormány nyilvánosságra hozott programtéziseiben nem kapott külön fejezetet a kisebbségeket és a szlovák--magyar viszonyt érintő téma. Ezekkel a kérdésekkel csak más fejezeteken belül foglalkoznak elvétve, és a lehető legáltalánosabban fogalmaznak, a legkevésbé konkrét elképzeléseknek számítanak, gyakran a Fico-kormány hasonló, semmitmondó kijelentéseire hasonlítanak.
Végül is (talán mégis ez a lényeg), ha nehezen is, de megállapodott a koalíciós szerződésről a négy, közös erővel kormányalakításra törekvő szlovák jobbközép párt -- jelentette be Iveta Radicová kijelölt kormányfő a koalíciós tárgyalások után. Radicová szerint végleges megállapodás született mind a kormányzati tárcák, mind a parlamenti tisztségek elosztásáról.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..