home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Közös fegyvergyárak
Talpai Lóránt
2024.04.04.
LXXIX. évf. 14. szám
Közös fegyvergyárak

Lengyelország és Ukrajna tervei — Változások az EU-s források kapcsán — Változott a legbefolyásosabb magyar nők listája

Lengyelország és Ukrajna tervei

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén — jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. „Több fegyverre van szükségünk, ezen dolgozunk” — fűzte hozzá. Megköszönte, hogy Władysław Kosiniak-Kamysz lengyel kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi miniszter és Boris Pistorius német védelmi miniszter a múlt héten Varsóban bejelentették az úgynevezett páncélozott képességek koalíciója létrehozását. A kezdeményezés célja az ukrán hadsereg védelmi képességeinek növelése. „Azt tervezzük, hogy közös fegyvervállalatok jöjjenek létre Lengyelország és Ukrajna területén” — jelentette ki Smihal.


Fotó: Szalai Attila

 

Változások az EU-s források kapcsán

Az Európai Bizottság jelentős változtatásokat fontolgat az uniós források elosztásában, és a költségvetés egy részét a tagállamok teljesítménycéljaihoz kötheti. Az Európai Bizottság által jóváhagyott dokumentum szerint teljesen átalakíthatják a kohéziós források elosztását. Jelenleg úgy működik a rendszer, hogy a fejletlenebb régióknak nyújtanak többlettámogatásokat, ezzel segítve az egyes területek felzárkóztatását. A most javasolt változtatás célja, hogy eredményorientáltabb megközelítést vezessen be a pénzeszközök elosztásában, és a kifizetéseket konkrét célok elérésétől tegye függővé. Bár a finanszírozás teljesítményi feltételekhez kötése már korábban is felmerült, eddig kevesen támogatták az új rendszert.

 

Változott a legbefolyásosabb magyar nők listája

Lekerült a Forbes magazin legbefolyásosabb magyar nők listájáról közélet kategóriában Varga Judit és Novák Katalin. Mindketten a kegyelmi botrány után mondtak le. Tavaly az akkori államfő még első volt a listán, az akkori igazságügyi miniszter pedig a harmadik. A magazin szerint a legbefolyásosabb nő ma Magyarországon Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége, aki a tavalyi ötödik helyről ugrott az élre. A második helyen Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója, a harmadikon pedig Kaminski Fanny, a kormányfő sajtótanácsadója, közösségimédia-oldalainak kezelője végzett. A tavalyi negyedik Dobrev Klára, a DK politikusa az idén csak hetedik lett, helyét Pottyondy Edina YouTuber vette át. Az ötödik helyre pedig a Mi Hazánk országgyűlési képviselője, Dúró Dóra futott be.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..