home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Közös értékek, baráti kötelékek – A lengyel–magyar barátság napja a közmédia csatornáin
MTVA
2023.03.22.
LXXVIII. évf. 12. szám
Közös értékek, baráti kötelékek – A lengyel–magyar barátság napja a közmédia csatornáin

Lengyel, magyar két jó barát – tartja a két nép történelmi barátságát példázó mondás. Az évezredes múltra visszatekintő kapcsolatot a két nemzet minden évben március 23-án ünnepli. A lengyel–magyar barátság napjáról a közmédia idén is számos műsorral emlékezik meg.

A magyar Országgyűlés és a lengyel Szejm 2007-ben nyilvánította március 23-át a lengyel–magyar barátság napjává. A két nép a történelem során már többször bizonyította, hogy kölcsönösen számíthatnak egymásra. Erre a példaértékű kötelékre emlékezve mutatja be a Duna World március 23-án 8:25-től az Autóstoppal a szabadság felé című magyar dokumentumfilmet, amely felidézi az 1960-as évek elejét, amikor lazultak Magyarországon az utazással kapcsolatos szabályok. Megindult a környező országok felfedezése, a fiatalok számára a legvonzóbb célpont a "szabadság földje", Lengyelország volt.

 A Duna is filmekkel, sorozatokkal tiszteleg a közös értékek és baráti kötelékek előtt. Március 23-án 10:05-től látható a Gdansk, Észak-Európa ékköve című ismeretterjesztő film, amelyben órásmester és építészmérnök is mesél a műemlékvédelemről. A Duna nézői megismerhetik a különlegesen szép Jeziorak tavat és a térség gasztronómiáját a 12:55-kor kezdődő Lengyelország ízei című sorozat aktuális epizódjából. 22:05-től a 303-as repülőszázad című lengyel háborús filmet tűzi műsorra a Duna, amely azoknak a lengyel pilótáknak állít emléket, akik az Angliai csatában a levegőben küzdöttek az ellenséggel. A napot a 23:45-kor kezdődő Magyarok Varsóban című lengyel dokumentumfilm zárja, amely bemutatja, hogy az 1944-es varsói felkelés során a magyar csapatok miként segítették a lengyeleket.

 Az M5 kulturális csatorna egy magyar dokumentumfilmmel tiszteleg a lengyel–magyar kapcsolatok előtt. A március 23-án 19 órától látható „Tisztelettel adózva a magyar nemzetnek…” című alkotás az 1939-es szeptemberi eseményeket idézi fel, mikor megnyílt Magyarország határa, és több mint 100 ezer lengyel katona és civil menekült érkezett hazánkba. A magyar nemzet ekkor nemcsak az étkezést és a szállást oldotta meg pillanatokon belül, hanem a szükséges egészségügyi ellátást is.

 A lengyel–magyar barátság napjának tiszteletére hallhatnak beszélgetést a Poznanban született, 1965 óta hazánkban élő Konrad Sutarskival a Kossuth Rádióban. A Lengyel Kulturális Érdemrenddel kitüntetett író, költő a Nagyok című portréműsor vendége lesz március 22-én 19:30-tól. Március 23-án a 100 éve történt című történelmi magazinműsor is e naphoz kapcsolódik. A Párizs környéki békeszerződések egyik nyertese, az újjáalakult és harcokban edződött friss Lengyelország, és a trianoni diktátum sújtotta, a harcokban sokat veszített, konszolidálódó Magyarország. Hogy mi kötötte össze ezt a két államot a mozgalmas 1920-as években, megtudható a 23:35-kor kezdődő műsorból. A Dankó Rádió is tiszteleg március 23-án a történelmi barátság előtt, a 21 órakor kezdődő Népek dalai című műsorban sok-sok lengyel világzenét hallhatnak a rádiózók.

 Lengyel–magyar barátság napja a közmédia csatornáin!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..