Közös csónakban kell eveznünk!

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Közös csónakban kell eveznünk!

Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár - A felvételeket Gyenge Károly tiszteletes úr készítetteA Magyar Köztársaság Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumának Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága és a Temesi Református Egyházmegye közös szervezés...

Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár - A felvételeket Gyenge Károly tiszteletes úr készítette

A Magyar Köztársaság Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumának Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága és a Temesi Református Egyházmegye közös szervezésében november 27-én bánsági szórványkonferenciát tartottak Temesvárott a Temesvár Belvárosi Református Egyházközség templomában. A ''piros választóvonal” innenső, helvét hitvallású részeit nt. Halász Béla hertelendyfalvi, nt. Gyenge Károly torontálvásárhelyi és nt. Kiss Nándor nagybecskereki református lelkész képviselték. A konferencia mozzanatairól lapunknak a torontálvásárhelyi tiszteletes úr nyilatkozott.
- Már a hivatalos megnyitó előtti kötetlen beszélgetésekben is ''ráérezhettünk” arra, hogy az egybegyűlt egyházi elöljárók, vagyis papok és lelkészek, továbbá a civil szervezetek vezetőinek szórványsorsa szinte mindenben megegyezik a Szerbiának jutott bánsági régióban élők sorsával. Noha a múltról, múltbéli helyzetünkről, ''árvaságunk”-ról egyetlen pillanatra sem feledkeztünk meg, feltételezéseinkkel ellentétben a tanácskozás mégsem a múltbeli sérelmek kiemelésének, inkább a szebb jövőbe vetett remények hangsúlyozásának jegyében telt el.
Elmondta, hogy az előadók és a felszólalók közül többen is óva intettek a múltba való temetkezéstől. Helyette egy reménysugár meglelésére buzdítottak, melynek pislákoló fényénél kell mindnyájunknak megtenni a legelső lépéseinket. Mindenekelőtt a ránk bízott szórványközösségeink megőrzése, mentése és erősítése, hatékony támogatása érdekében. Konkrét lépésekre, a lehetőségek, tervek és ötletek egymás közötti megosztására van szükség az oly divatossá vált koncon való marakodás helyett!
A vendégek fogadásának tisztje a konferencia házigazdáját, nt. Fazakas Csaba temesvári esperes urat illette meg, felvezető köszöntője után pedig Szászfalvi László, a Magyar Köztársaság Igazságügyi Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, továbbá Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkárságának vezetője tartott szakmai értekezést. Elhangzott, hogy az anyaország új kormánya a jövőben nem határok mögé zárkózva, és nem a fővárosból irányítva kíván kellő segítséget nyújtani a Budapesttől nagyon távol eső, szórványsorsban vagy szigetmagyarságként élő magyar közösségeknek. Sokkal inkább a helyszínekre látogatva, a helyi gondokat tapasztalati szinten is megismerve! Szó esett persze arról is, hogy a szórvány gondozásával nemcsak a tenni akaró civil szervezeteket, közösségeket mozgató művelődési egyesületeket és egyéneket bízta meg az Úr, hanem a körükben élő egyházak lelkészeit is. Soraikból a temesvári konferencián a református, a római katolikus, az evangélikus, az unitárius és a magyar ajkú görögkatolikus papok jelentkeztek szólásra, hitelesítették témához kapcsolódóan jelenlétüket a bánsági magyar szórványban.
- Az elhangzottak és a helyszínen megtapasztaltak alapján úgy vélem, egy olyan természetes összefogódzás van máris kibontakozóban, amely minden különbözőségü(n)k ellenére belátható időn belül egy közös ''mentőcsónakba” tudja majd invitálni a régiónk különböző ''úszóalkalmatosságai(ba)n” keményen ''lapátoló” civil szervezeteit, keresztény és keresztyén egyházközségeit - összegezett Gyenge Károly torontálvásárhelyi tiszteletes úr. - S midőn ez megtörténik, az Úr segedelmével akár a közös irányba mutató ''evezés” is megindul(hat)! Hogy ne csak ''külföldön”, hanem idehaza is tudjunk és merjünk végre tárgyalóasztalhoz ülni, közösségeink megmentése érdekében közösen lépni. Isten minket úgy segéljen!

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink