home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Közös csónakban kell eveznünk!
Martinek Imre
2010.12.08.
LXV. évf. 49. szám
Közös csónakban kell eveznünk!

Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár - A felvételeket Gyenge Károly tiszteletes úr készítetteA Magyar Köztársaság Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumának Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága és a Temesi Református Egyházmegye közös szervezés...

Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár - A felvételeket Gyenge Károly tiszteletes úr készítette

A Magyar Köztársaság Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumának Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága és a Temesi Református Egyházmegye közös szervezésében november 27-én bánsági szórványkonferenciát tartottak Temesvárott a Temesvár Belvárosi Református Egyházközség templomában. A ''piros választóvonal” innenső, helvét hitvallású részeit nt. Halász Béla hertelendyfalvi, nt. Gyenge Károly torontálvásárhelyi és nt. Kiss Nándor nagybecskereki református lelkész képviselték. A konferencia mozzanatairól lapunknak a torontálvásárhelyi tiszteletes úr nyilatkozott.
- Már a hivatalos megnyitó előtti kötetlen beszélgetésekben is ''ráérezhettünk” arra, hogy az egybegyűlt egyházi elöljárók, vagyis papok és lelkészek, továbbá a civil szervezetek vezetőinek szórványsorsa szinte mindenben megegyezik a Szerbiának jutott bánsági régióban élők sorsával. Noha a múltról, múltbéli helyzetünkről, ''árvaságunk”-ról egyetlen pillanatra sem feledkeztünk meg, feltételezéseinkkel ellentétben a tanácskozás mégsem a múltbeli sérelmek kiemelésének, inkább a szebb jövőbe vetett remények hangsúlyozásának jegyében telt el.
Elmondta, hogy az előadók és a felszólalók közül többen is óva intettek a múltba való temetkezéstől. Helyette egy reménysugár meglelésére buzdítottak, melynek pislákoló fényénél kell mindnyájunknak megtenni a legelső lépéseinket. Mindenekelőtt a ránk bízott szórványközösségeink megőrzése, mentése és erősítése, hatékony támogatása érdekében. Konkrét lépésekre, a lehetőségek, tervek és ötletek egymás közötti megosztására van szükség az oly divatossá vált koncon való marakodás helyett!
A vendégek fogadásának tisztje a konferencia házigazdáját, nt. Fazakas Csaba temesvári esperes urat illette meg, felvezető köszöntője után pedig Szászfalvi László, a Magyar Köztársaság Igazságügyi Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, továbbá Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkárságának vezetője tartott szakmai értekezést. Elhangzott, hogy az anyaország új kormánya a jövőben nem határok mögé zárkózva, és nem a fővárosból irányítva kíván kellő segítséget nyújtani a Budapesttől nagyon távol eső, szórványsorsban vagy szigetmagyarságként élő magyar közösségeknek. Sokkal inkább a helyszínekre látogatva, a helyi gondokat tapasztalati szinten is megismerve! Szó esett persze arról is, hogy a szórvány gondozásával nemcsak a tenni akaró civil szervezeteket, közösségeket mozgató művelődési egyesületeket és egyéneket bízta meg az Úr, hanem a körükben élő egyházak lelkészeit is. Soraikból a temesvári konferencián a református, a római katolikus, az evangélikus, az unitárius és a magyar ajkú görögkatolikus papok jelentkeztek szólásra, hitelesítették témához kapcsolódóan jelenlétüket a bánsági magyar szórványban.
- Az elhangzottak és a helyszínen megtapasztaltak alapján úgy vélem, egy olyan természetes összefogódzás van máris kibontakozóban, amely minden különbözőségü(n)k ellenére belátható időn belül egy közös ''mentőcsónakba” tudja majd invitálni a régiónk különböző ''úszóalkalmatosságai(ba)n” keményen ''lapátoló” civil szervezeteit, keresztény és keresztyén egyházközségeit - összegezett Gyenge Károly torontálvásárhelyi tiszteletes úr. - S midőn ez megtörténik, az Úr segedelmével akár a közös irányba mutató ''evezés” is megindul(hat)! Hogy ne csak ''külföldön”, hanem idehaza is tudjunk és merjünk végre tárgyalóasztalhoz ülni, közösségeink megmentése érdekében közösen lépni. Isten minket úgy segéljen!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..