home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Közoktatásról az MNT közgyűlésén
VARJÚ Sára
2013.09.18.
LXVIII. évf. 38. szám
Közoktatásról az MNT közgyűlésén

Oktatási kérdésekről döntött a Magyar Nemzeti Tanács múlt heti, 36. rendes ülésén. Az alig egyórás ülésen megvitatott közoktatási kérdések mindegyikéről egyhangú döntés született.

November közepéig pályázhatnak a diákok

Az ülés jegyzőkönyvének elfogadása után második napirendi pontként elfogadták a Várady kiválósági ösztöndíjhitel pályázati felhívásáról, a pályázat lebonyolításáról és a kérelmek elbírálásáról szóló határozat módosítását. Ennek értelmében a pályázati határidő november 15-éig tart, a Vajdaságban működő doktoranduszok és kutatók szervezetének javaslatára. A határidő módosítása által elegendő idő áll rendelkezésre a szükséges dokumentumok megszerzésére. Az új határidő a 2013/2014. tanévben kezdődő MSc- és PhD-képzésekre is vonatkozik.
Az ülés harmadik napirendi pontját, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium férőhelyeivel kapcsolatos véleménynyilvánításra vonatkozó záradékjavaslatot is megszavazták a képviselők, ennek értelmében a Magyar Nemzeti Tanács 135 diák befogadását támogatja.
Döntés született a tizenötnél kevesebb tanuló részére megnyitandó magyar nyelvű tagozatok jóváhagyásáról is. A Magyar Nemzeti Tanács tizenegy olyan tagozat megnyitását támogatja, amelyben a diákok létszáma meghaladja az öt főt.
A következő osztályok megnyitását tartja indokoltnak: a bajsai Testvériség-egység Általános Iskola első osztálya (13 fő), a topolyai Sinkovics József Műszaki Középiskola fafelület-díszítő, műkő- és kályhákészítő szakának első osztálya (13 fő), az újvidéki Sonja Marinković Általános Iskola első osztálya (11 fő), a zombori Veljko Petrović Gimnázium első osztálya (7 fő), a csókai Vegyészeti-élelmiszeripari Középiskola gyógyszeripari technikus szak első osztálya (13 fő), a pancsovai Testvériség-egység Általános Iskola első, második és harmadik osztályának összevonása (10 fő), a szabadkai Vegyészeti Technológiai Iskola ruhatervező technikus szak első osztálya (8 fő) és a borász szak első osztálya (10 fő), az újvidéki Petőfi Sándor Általános Iskola első osztálya (5 fő), a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium első osztálya (12 fő), valamint a zentagunarasi Október 18. Általános Iskola első osztálya (7 fő). Csupán a törökkanizsai Gimnázium első osztálya esetében nem tartja indokoltnak az MNT a kis létszámú tagozat megnyitását — ide mindössze négy diák jelentkezett.
A képviselők megszavazták az utolsó napirendi pontot is, amelynek értelmében a Magyar Nemzeti Tanács támogatja a hazai magyar nyelvű tankönyvek használatát az oktatási-nevelési folyamatban. Az általános iskolák első osztályos tanulóinak oktatására a Tankönyvkiadó Intézet két tankönyvét — a Környezetünk és a Gondolkodó munkafüzetet — javasolta Fehérvári Magda tanítónő.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..