Közmunkások is gondoskodnak Törökbecse, Beodra és Kumán tisztán tartásáról
Zséli Ágnes
2022.07.26.
LXXVII. évf. 29. szám
Közmunkások is gondoskodnak Törökbecse, Beodra és Kumán tisztán tartásáról

Július 15-étől Törökbecse községben 40 személyt alkalmaznak a közmunkaprogram keretében, akik a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat segítségével kaptak munkalehetőséget. A programban november 15-éig többnyire szakképzetlen, munkanélküli személyeket alkalmaznak, akik Törökbecse, Kumán, Beodra helyi közösségben vagy éppen az idegenforgalmi szervezetnél tevékenykednek.

A hatvanegy éves Stevan Frković tizenhárom éve próbálkozik munkát találni, eddig azonban nem járt sikerrel. A havi 7300 dináros szociális segélyből él, melyet bizony jól be kell osztania.

— Hetedik éve dolgozom közmunkásként, ami évente négy hónapon át tart. Ilyenkor a 22 000 dináros havi munkadíj könnyít a mindennapjaimon. Jól jön, különösen a téli idény előtt, hiszen a fáskamrába be kell készíteni a tűzrevalót, aminek ára az elmúlt időszakban az egekbe szökött. 

Stevan társa, Dragan Kovačev is a Törökbecse Helyi Közösségétől kapott munkafeladatát végzi.

— Húsz éve munkanélküli vagyok, és a szociális segélyre sem vagyok jogosult. Nem könnyű, de törekszem alkalmi munkákat találni. Ötödik éve kapok lehetőséget a közmunkaprogramban, mely november közepéig rendszeres jövedelemforrás. Társaimmal a Tisza-part, a strand, az azt övező közterületek tisztán tartásáról gondoskodunk, ami magába foglalja a szemét begyűjtését, fűnyírást, a padok, játszóterek eszközeinek festését.

A 40 közmunkás bérét Törökbecse Önkormányzata a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálattal közösen fedezi — nyilatkozta Miroslav Macura, Törökbecse Helyi Közössége titkára. Az illetékes a többi közt a feladatkörről is beszélt.

— Július 15-étől 8 személyt a helyi közösségünkben, 12-t az idegenforgalmi szervezetnél, valamint Beodrán és Kumánon 10-10 főt alkalmazunk, aki főként környezetvédelmi jellegű feladatokat végez. Vannak, akik a Tisza-parton, a közintézmények, az utak melletti közterületen füvet nyírnak, fákkal, vadhajtásokkal benőtt területet tisztítanak ki, szemetet távolítanak el, a folyó melletti földutak karbantartásáról gondoskodnak, vagy éppen a játszóterek eszközeit festik át. Mivel építőmunkások is vannak közöttük, hamarosan a megrongálódott gyalogjárdák javítását is elvégezzük. Közmunkásokat már több éve alkalmazunk, és tudjuk, hogy a jövedelmük korántsem sok, de ez is számít, ezért mindannyian szívesen vállalják. Négy hónapon át a 40 közmunkás egészségügyi-szociális biztosításban is részesül. A program sokban hozzájárul ahhoz, hogy városunk szép és tiszta legyen, ami a helyi közösségünk elsődleges feladata.

A 40 közmunkás jövedelmére Törökbecse Önkormányzata a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálattal együtt az idén mintegy 5 800 000 dinárt irányozott elő. 

Fényképezte: Zséli Ágnes

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..