home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Kozmikus magányosság
Bíró Tímea
2021.04.16.
LXXVI. évf. 15. szám
Kozmikus magányosság

A költészet napja alkalmából a VM4K Csütörtök esték — másképp című rendezvénysorozatának e heti vendége egy fiatal kortárs költő, Antalovics Péter volt. A nyugat-bácskai szerzőről sokan tudják, hogy amellett, hogy két verseskötete jelent meg, a Magyar Szó napilap újságírója is. Az első könyve az Örökszoba 2014-ből, a második pedig a Távoli pólusok 2019-ből. Mindkét kötet az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában látott napvilágot.

A beszélgetés moderátorai Szalai Andrea és Patyerek Réka voltak, akik a többi közt arról is kérdezték a szerzőt, hogy a járványhelyzet milyen hatással van az alkotásra, az írásra.

Antalovics Pétertől megtudtuk, hogy számára kiemelten fontos a személyes perspektíva, a témák személyes megközelítése.

A beszélgetés során többször is elhangzott Babits Mihály neve, és Patyerek elmondta, hogy Antalovics nyelvezetét Babits objektív lírai nyelvéhez hasonlítják. Antalovics szerint romlásban van az emberek közötti nyelvhasználat, hiszen sablonokkal, leegyszerűsített metódusokkal élünk.

A technikai újdonságok kitágítják a publikálási lehetőségeket, hiszen ma már az online térben, akár a Facebook közösségi oldalon is, megjelenhetnek a költemények.

Szalai Andrea kérdésére válaszolva a szerző elmondta, hogy mindig saját élményanyagból dolgozik, és soha nem azzal a céllal, hogy a versekben közölt mondanivalóval megváltoztat valamit. Távol áll tőle a póz vagy a megmondóember szerepe. Rendkívül nyitott a szövegelemzésre, akár a saját, akár más írásairól van szó, és hiányolja is az ilyen jellegű összejöveteleket. Amikor mentorként a fiatalabbakkal foglalkozott, akkor a szövegelemzést tartotta fontosnak, úgy érezte, ő abban tud segíteni, tanácsot adni. A beszélgetés során az is kiderült, hogy Antalovics Silling Istvánt tekinti mentorának.

A második kötet kapcsán a moderátorok elmondták, hogy a költő nehéz nyelvezettel dolgozik, és egyfajta kozmikus magányosság áramlik a szövegekből.

Az online közvetítés nézői két verset is meghallgathattak a szerző hangján.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..