home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Közmédia-javallat szeptember 8-ától 14-éig
MTVA
2014.09.03.
LXIX. évf. 36. szám
Közmédia-javallat szeptember 8-ától 14-éig

Vágner Mária heti ajánlója — Vágner Mária mintegy negyed évszázada dolgozik a közmédiában. Nevéhez leginkább a Magyarországról jövök című műsor kötődik. A hallgatók napjainkban A Hely szerkesztőjeként ismerik.

A hétfői (szeptember 8-ai) kínálatból a Kolompok nyelvén című dokumentumfilmen akadt meg a szemem. Az alkotás Miklós Rudolfról szól. A főhős és családja a nagyvárosból a Zemplénbe költözik, és ott őshonos borzderes teheneket tenyészt. Nagyon érdekel a felvetés: mihez kezdhet falun egy tősgyökeres városi? A nehézségek vajon összekovácsolják a családot, vagy inkább szétzilálják? (Duna, 21.35)

Kedden (szeptember 9-én) egy francia tévéfilmet kapcsolok be. Az Ecc, pecc, kimehetsz! című krimiben az áldozat egy idős hölgy, aki gyerekeket fogadott örökbe. A történet során azonban világossá válik, hogy minden szereplőnek alapos indoka volt a gyilkosságra. Nem szeretem a véres sztorikat, de az elgondolkodtató bűnügyi történeteket nagyon élvezem. (Duna, 21.25)

A szerdai (szeptember 10-ei) Friss és máris a szemétben című német dokumentumfilm alcíme: A globális élelmiszerpazarlás. Elgondolkodtató, hogy Európában az élelmiszer egyharmada a kukában köt ki, Afrika és Ázsia számos országában pedig éheznek az emberek. Ennek ismeretében nekünk is több figyelmet kellene fordítanunk a pazarlás mérséklésére. (Duna, 22.50)

Csütörtökön (szeptember 11-én) magam felé hajlik a kezem! A Hely aktuális adása a levendulát mutatja be. Az előző részben arattuk az értékes növényt, e héten a lepárlásával foglalkozunk. Talán nem véletlen a témaválasztás: a gyógy-, a fűszer- és a dísznövényt én is nagyon szeretem. A párna alá téve nyugtatja az idegeket, a szekrényben elűzi a molyokat, a belőle készült szörp pedig hűsít a nagy nyári melegben. (Kossuth rádió, 11.07)

Pénteken (szeptember 12-én) este a Celluloidák — a legjobb filmzenék című összeállítást ajánlom, melyben érdekes, ismert melódiákat hallhatunk. Különösen a Holt költők társasága válogatásra vagyok kíváncsi, hiszen a főszereplő, Robin Williams nemrég távozott az élők sorából. E zenével is tiszteleghetünk emléke előtt. (Bartók rádió, 22.00)

Maradjunk még egy szóra a pénteknél! A Tudni illik, hogy mi illik műsorra nosztalgiával gondolok. Sokat nevettünk Feleki Kamillon, aki bumfordi módon illusztrálta az illemszabályokat. (M3, 16.55)

A szombati (szeptember 13-ai) műsorból a Rádiószínház korábbi adására, a Kényszerleszállásra hívom fel a figyelmet. Pazar szereposztású művet hallhatunk: Pethes Sándor, Váradi Hédi, Gábor Miklós hangja teszi emlékezetessé Gyárfás Miklós bohózatát. (Kossuth rádió, 21.04)

Vasárnapról (szeptember 14-éről) sajátos módon a foci jut eszembe. Fiaim nagy futballrajongók, kivételesen azonban e délutánon én is nézem a Videoton–Újpest-mérkőzés közvetítését. E rangadó azért érdekes számomra, mert Fehérváron jártam középiskolába. (M1, 16.25)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..