home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Közmédia-javallat november 17-étől 23-áig
MTVA
2014.11.12.
LXIX. évf. 46. szám
Közmédia-javallat november 17-étől 23-áig

Siklósi Beatrix heti ajánlója — Siklósi Beatrix, az MTVA újonnan kinevezett nemzetiségi, külhoni és kiemelt projektumok főszerkesztője több mint három évtizede lépte át a Magyar Televízió kapuját. Azóta — egy kisebb megszakítással — a közmédia számos területén dolgozott.

Hétfőn (november 17-én) kezdjük a hetet és a napot a Hajnali gondolatokkal! Az adás öt percében a történelmi egyházak képviselői, laikusok adnak útravalót — mindegyikük „közös nevezője” a szeretet és a humánum. A műsor üzenete révén mindenképpen gazdagabbak leszünk. (M1, 5.15)

Kedden (november 18-án) nagy izgalommal várom a Magyarország—Oroszország barátságos labdarúgó-mérkőzést. Talán egy nő esetében szokatlan, hogy kedveli ezt a sportágat, én azonban gyermekkorom óta szeretem a focit. Nincs tétje ugyan az összecsapásnak, de talán e felkészülő meccs is hozzájárulhat ahhoz, hogy a magyar futball — Dárdai mester irányításával — kikerüljön az évtizedezek óta tartó hullámvölgyből. (M1, 20.15)

Nagyon fontosnak tartom, hogy a Kárpát-medencében élő magyarság friss hírekre ébredjen. Ehhez járul hozzá a Kárpát Expressz. A sokszínű műsor kiemelkedő szerepet vállal abban, hogy a külhoni magyarságot közelebb hozza hozzánk, magyarországiakhoz, az itthoniak pedig színvonalas programból ismerhessék meg a határon túl élő honfitársaik életét. (Szerda, november 19-e, Duna 6.00, Duna World, 9.05)

A kedves olvasók minden bizonnyal inkább az interneten tudják elérni a nemzetiségi adásokat. Csütörtökön (november 20-án) a 10 órakor kezdődő Német nemzetiségi műsorra, s általában a nemzetiségi műsorokra hívom fel a figyelmet. Meggyőződésem, hogy többet tudunk a világ távoli pontján élő kisebbségekről, mint azokról az emberekről, akik köztünk élnek, és sok évszázados kultúrát ápolnak becsülettel, kitartással. A választásomat az is motiválta, hogy a közmédia november 30-án német tematikus napra készül.

A pénteki (november 21-ei) napkezdésnek a Muzsikáló reggelt javaslom. Talán nosztalgiából, mivel évekkel ezelőtt jómagam is vezettem ezt a műsort. A komolyzene mindannyiunk kiapadhatatlan kincse, el tud szakítani a hétköznapok forgatagától, és hallgatóját lelki magasságokba emeli. (Bartók rádió, 6.00—10.00)

Ugyanerre a napra a gyerekcsatornát is figyelmükbe ajánlom. A magyar és az európai kultúrára támaszkodó klasszikus mesék, rajzfilmek fontosak a legifjabb nemzedék nevelésében, de a tengerentúlról érkező filmeket roppant károsnak tartom: lüktetésük, kapkodó vágásuk, agresszív sztorijaik elfogadhatatlanok számomra. (M2)

Szombatra és vasárnapra (november 22-ére és 23-ára) a Hazajárót ajánlom. A Kárpát-medencei magyar tájakat mutatja be egyedülálló módon. A műsor a turisztikai látványosságoknál jóval többet ad a nézőknek, és történelemi, kulturális érdekességeket is bemutat. (Duna World, 6.20, Duna, 13.50)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..