home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Közmédia-javallat március 18-ától 24-éig
(—)
2015.05.13.
LXX. évf. 19. szám
Közmédia-javallat március 18-ától 24-éig

Farkas Zoltán heti ajánlója — Farkas Zoltán egy évtizede dolgozik a közmédiában. Korábban a Bartók rádió főszerkesztői tisztségét töltötte be, jelenleg a csatorna intendánsaként szolgálja a klasszikus zene ügyét.

A Birodalmi áldozatok — áldozatbirodalmak arra keresi a választ, hogy a szovjet típusú diktatúrákban mennyire tekinthetőek áldozatoknak a hatalom képviselői. A kérdést a dokumentumfilm észt, orosz és magyar nézőpontból vizsgálja, a hazai megszólaló Jankovics Marcell filmrendező, művelődéstörténész. (Hétfő, május 18-a, Duna, 22.25)

Kedden (május 19-én) vetítik a Memento című amerikai filmet. A mozi cselekménye igen bonyolult, és csak a végére derül ki, igazak-e a főhőssel kapcsolatos elképzeléseink. Azoknak ajánlom, akik szeretik a csavaros, hátborzongató cselekményszövést. (Duna, 23.05)

Noha engem inkább a nagy labdarúgó-világversenyek érdekelnek, a magyar futballban tapasztalható kedvező jelek nyomán jó szívvel ajánlom a focirajongóknak a Labdarúgó Magyar Kupa döntőjét. (Szerda, május 20-a, Duna, 19.45)

A Bartók rádió csütörtöki (május 21-ei) adásából két kedves műsoromat osztom meg a hallgatókkal. A Három szólamban félórájában három kiváló, rendkívül szellemes zenetörténész: Batta András, Komlós Katalin és Kovács Sándor beszélget a zenéről könnyedén, egyszersmind érdekfeszítően  (Bartók rádió, 19.00). Sebő Ferenc sorozatának csütörtöki része a két háború között kiadott Pátria-lemezek történetét dolgozza fel. Sebő a népzenekutatás és a táncházmozgalom élő történelemkönyve, úgyhogy a hallgatók az adásból érdekes és hiteles új információkhoz juthatnak. (9.30)

Pénteken (május 22-én) is maradjunk még a Bartók rádiónál! Este sugározzuk Csalog Gábornak a Budapest Music Centerben (BMC) 2013. november 10-én megtartott koncertjét. A műsor figyelemre méltó: a zongoraművész Liszt szerzeményeit Kurtág muzsikájával vegyíti. Meglepő, milyen nagyszerűen „rímelnek” a más-más korból származó darabok (19.35). A könnyedebb műfaj és a mozi szerelmeseinek a Celluloidák összeállítás a Da Vinci-kód filmzenéjével kedveskedik. (22.00)

Szombaton (május 23-án) már a pünkösd hangulatában élünk, ezért a csíksomlyói pünkösdi búcsú közvetítésére hívom fel a figyelmet. Nemrégiben jártam a híres zarándokhelyen, és engem is magával ragadott a sok évszázad vallási hagyományát őrző táj, illetve maga a kegytemplom (Duna, 11.00). A zenerajongóknak a rádió igazi csemegét tartogat: Verdi Otellójának torinói közvetítését élvezhetik. (Bartók rádió, 18.05)

A vasárnapi (május 24-ei) sláger Franco Zefirelli Rómeó és Júliája. Az Oscar-díjas alkotást akkor is érdemes megnézni, ha már láttuk. Mindig lenyűgöz a film hangulata, a kiváló rendezés és a főszereplők fiatal bája. (Duna, 21.40)

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..