home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Közmédia-javallat május 30-ától június 5-éig
MTVA
2016.05.29.
LXXI. évf. 21. szám
Közmédia-javallat május 30-ától június 5-éig

Szenthelyi Miklós heti ajánlója — Szenthelyi Miklós Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, Budapest díszpolgára, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára. Ezekben a hetekben a több mint négy évtizedes pedagógusi tapasztalatait a Virtuózok zsűrijében hasznosítja.

A Bartók rádióban mindig csodálatos felvételeket vagy élő koncerteket hallhatunk. Hétfőn (május 30-án) ezúttal David Ojsztrah és Paul Badura-Skoda Mozart-hangversenyét élvezhetjük. A szovjet hegedűművész a XX. század nagy csodája, szinte mindegy, mit is játszott, azt tökéletesen tette. (13.51)

Keddre (május 31-ére) az M3-as „nosztalgia” csatornán A polip olasz bűnügyi tévésorozatot ajánlom. Fiatalságom idején az olasz maffia teljesen ismeretlen volt itthon, a magyar polgár talán ebben a szériában találkozott először a bűnszövetkezet módszereivel. Az egykor sikeres sorozat napjainkban is érdekes lehet. (21.00)

Ha időm engedi, megnézem a Szemtől szemben beszélgetős műsort a Híradó előtt. A műsorvezető a két vendégével mindig aktuális kérdéseket boncolgat. A meghívottak általában más oldalról közelítik meg a kérdéseket, ezért a vitaműsor legtöbbször nagyon érdekes. (Szerda, június 1-je, M1, 19.05)

A Rádiószínház csütörtöki (június 2-ai) adása Bartók leveleivel, írásaival foglalkozik. Mint muzsikus, különlegesnek találom a dokumentum-összeállítást, hiszen olyan kiváló szakemberek nyilatkoznak benne, mint például Ujfalussy József tanár úr. E dokumentumok a magyar és a világzene nagy klasszikusáról már könyv formájában is megjelentek, igazi élmény volt elolvasni. (Kossuth rádió, 13.06)

Mi mást is ajánlhatnék péntekre (június 3-ára), mint a Virtuózok fináléját. A tehetségkutató rendkívüli vonzereje és kiugró sikere abból fakad, hogy az adásokban szívet melengető tehetségek tűnnek fel. Természetesen nehéz döntéseket kell hoznunk a továbbjutásról, ennek ellenére a műsor igazi oázis. (Duna, 20.30)

Mint említettem, a Bartók rádióban igazi csodákat lehet hallani, szombaton (június 4-én) például a Martha Argerich 75 hangversenyt. Mi, férfiak, gyakran hisszük, hogy mindent mi csinálunk jól, s ez különösen igaz a hangszeres előadóművészekre. A legendás, 75 éves művésznő az ellenpélda: évtizedek óta nagyon magas színvonalon zongorázik. (20.31)

A Szeszélyes évszakok műsor személyes élményekre emlékeztet: nagyon jóban voltam a műsorvezetőjével, Antal Imrével. 1978-ban egy kulturális delegációval együtt utaztunk ki a havannai Világifjúsági Találkozóra. Igazi társasági ember volt, és műsorában mindig saját magát adta a közönségnek. Poénjai még napjainkban is mosolyt csalnak az arcunkra. (Vasárnap, június 5-e, M3, 18.20)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..