home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Közmédia-javallat június 30-ától július 6-áig
MTVA
2014.06.25.
LXIX. évf. 26. szám
Közmédia-javallat június 30-ától július 6-áig

Lánczi Ágnes 2007 óta a Kossuth rádió kiemelt szerkesztője. Elsősorban a Határok nélkül és a Tér-idő című műsorokat szerkeszti, valamint vezeti, másokkal együtt. 1995-ben kezdett dolgozni a Magyar Rádióban, a Petőfi adó Gordiusz szerkesztőségében, amely tudományos ismeretterjesztő műsorokat készített. — Lánczi Ágnes heti ajánlója

Hétfőre a Kárpát Expressz című műsort ajánlom. Én csaknem minden reggel megnézem, mert a Határok nélkül szerkesztőjeként érdekes viszontlátni másfajta feldolgozásban, képpel ugyanazokat a témákat — még ha két-három nappal vagy egy héttel később is —, amelyekről a rádióadásban szólunk. Színes, érdekes, ezért jó szívvel ajánlom mindenkinek bármely hétköznapra. (Duna, 06.00)

Mindig sokat rádióztam, s a műsorok közül a Rádiószínházat szeretem a legjobban. A héten Móricz Zsigmond írásaiból hallhatunk feldolgozást. Kedden este a Sátán következik, Sári László dramaturg közreműködésével. (Kossuth rádió, 21.30)

Erre a napra a 100 kép a XX. századról című magyar ismeretterjesztő sorozatot is ajánlom. Egyik érdekessége, hogy a készítők a világ 440 archívumában 7 millió méter filmből válogattak. A Duna TV-t különösen kedvelem gazdag dokumentumfilm-kínálata miatt. (Duna, 08.35)

Szerdán a Népzene — fiatalok hangja szórakoztatja a hallgatókat. Ez alkalommal az erdélyi Mezőség folklórkincseiből válogat. Fiatalok előadásában, rendhagyó feldolgozásban hallhatunk ősi népdalokat. (Bartók rádió, 14.30)

A Dunán a Samszán család, Bendl Vera és Letenyei László dokumentumfilmje kötheti le a nézőket. Témája: muszlim-keresztény együttélés egy házasságban. (Duna, 23.45)

Fekete István Kele című regényének feldolgozását ajánlom csütörtökre. Felnőttnek és gyermeknek egyaránt kedves élménye az olvasmány, a feldolgozás pedig egyike a 90-es években készült rendkívül igényes alkotásoknak. Napozáshoz is remek! (Kossuth rádió, 15.35) Régi filmélményem a Fuss, hogy utolérjenek…, Keleti Márton rendező munkája. Remek krimi parádés szereposztással: Pécsi Sándor, Bodrogi Gyula, Zalatnay Sarolta játékát láthatjuk. Érdekes a tekintetben is, hogy láthatjuk, négy évtizede hogyan készült egy bűnügyi film. Valódi kortörténet. (Duna, 21.40)

Pénteken tartalmas kikapcsolódás lehet a Tér-idő tudományos ismeretterjesztő műsor, amely nem csak az újdonságokat követi és dolgozza föl akár történetileg, akár tudományos igényességgel, hiszen a kollégák a társadalom- és a természettudományok széles kínálatából válogatnak. A szórakozva tanulás klasszikus műsora. (Kossuth rádió, 15.34)

A nagyon korán kelők A mi erdőnk című dokumentumfilmnek örülhetnek szombaton. A soproni erdőket ismerem, és szívesen járom: e kiváló film azokat is természetjárásra ösztönzi, akik még nem derítették föl a környéket. (M1, 05.25)

Vasárnap a gyerekeknek ajánlok műsort: a Süsü, a sárkány klasszikus mese, akár olvasva is, noha elsősorban a tévé tette azzá. Egy alkalommal Bécsben hallottam, ahogyan a villamoson egy színes bőrű kislány magyarul énekelte a főcímdalt. Kiderült, hogy fél évet töltött Magyarországon az apukája munkája miatt, és így tanulta meg Süsü dalát, ez volt ugyanis a kedvenc meséje. (M2, 08.45)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..