home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Közmédia-javallat február 1-jétől 7-éig
MTVA
2016.02.01.
LXXI. évf. 4. szám
Közmédia-javallat február 1-jétől 7-éig

Gulyás László heti ajánlója — Gulyás László 1971-ben jegyezte el magát az újságírással. Az egy évtizedes MTI-s kezdést negyedszázados televíziós munka követte. A nagy tapasztalatú szerkesztő-riporter egy rövid intermezzo után négy éve ismét a közmédia „sportos” csapatát erősíti.

A hétfői (február 1-jei) kínálatból az Univerzum — Csehország — A halastavak vidéke keltette fel az érdeklődésemet. Magam is horgászom, és noha halastavakban nem illik pecázni, a halastó fogalma elindította a gondolataimat. Egykoron többször is megfordultam az országban, melyet akkor még Csehszlovákiának hívtak. Az osztrák ismeretterjesztő filmből minden bizonnyal megismerhetjük a halak életét, biológiáját, emellett gyönyörködhetünk a szép tájakban, és rácsodálkozhatunk, hogyan tükröződik a nap a tavak fodrozó vizén. (Duna, 13.25)

A keddi (február 2-ai) Sportvilág négy műsorát Novotny Zoltán szerkeszti (Kossuth rádió, 19.07, 21.05, 22.20, 23.05). Kollégám alaposságát és műveltségét ismerve, biztos vagyok benne, hogy nemcsak aktualitásokkal foglalkozik, hanem a magyar nyelvből is ízelítőt kapunk: hallhatunk néhány szép hangsúlyozást, s egy-két olyan összetett mondatot, amely első hallásra talán furcsán hangzik, de ha végiggondoljuk, rájövünk az értékére.

Szerdára (február 3-ára) nem konkrét műsort, hanem az M4-et ajánlom. A csatorna nóvum az itthoni közszolgálati adók történetében, és eddig nagyon hiányzott a médiapalettáról. A programot nézve meglep, mennyire gazdag a sportkínálatunk, és ez a változatosság egyéni arculatot is kölcsönöz a fiatal M4-nek.

Nagyon szeretem a történelmi tárgyú könyveket, filmeket, ezért a csütörtöki (február 4-ei) kínálatból a Szent Gellért legendája című magyar tévéjátékot ajánlom figyelmükbe. A film egy időben messzi és idegen világba repít el, de Sinkó László és Fülöp Zsigmond személye a biztosíték rá, hogy méltó módon fogjuk megismerni a legendás püspök életét. (M3, 22.35)

A Történet hangszerelve című műsort gyakran hallgatom vezetés közben. A félóra teljesen leköt, mert olyan emberekkel találkozhatok, akiknek hallottam ugyan a nevét, vagy akiket személyesen is ismerek, de a műsorban új oldalukról mutatkozhatnak meg. Ez a műsor egy kicsit rokon az Arcvonásokkal, melyet, ha lehet, szintén megtekintek. (Péntek, február 5-e, Kossuth rádió, 14.05)

Az Őrült éjszaka című, 1969-ben bemutatott magyar filmvígjátéknak ugyancsak parádés a szereposztása. A Törőcsik Mari, Kállai Ferenc és Mensáros László által megformált személyek egy bolti ellenőrzésbe keverednek, a félreértések, helyzetkomikumok pedig tovább-bonyolítják a cselekményt. A film az akkori társadalom korhű rajza, és ha korképnek nem is, de körképnek mindenképpen tekinthető. (Szombat, február 6-a, Duna, 15.40)

Vasárnap (február 7-én) James Bond egykori történetét nézve kapcsolódhatunk ki. A Gyémántok az örökkévalóságnak 1971-ben készült, a cselekménye pedig néha izgalmas, néha megmosolyogtató. A legjobb, ha filmtörténetként fogjuk fel. Sean Connery alakítása egykor lázba hozta a nézőket, és valljuk be, még napjainkban is élvezhető. (Duna, 1.45)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..