home 2024. május 08., Mihály napja
Online előfizetés
Közmédia-javallat december 14-étől 20-áig
MTVA
2015.12.13.
LXX. évf. 49. szám
Közmédia-javallat december 14-étől 20-áig

Lang János heti ajánlója — Lang János mintegy három évtizede kötelezte el magát a rádiózásnak, és vidéki szerkesztőként a műfaj minden területét alaposan megismerhette. A hallgatók vasárnaponként az Egy hazában című, magyar nyelvű nemzetiségi műsorban találkozhatnak vele.

A Roma Magazin és a Domovina egyaránt nemzetiségi műsor, és mindkettőt jó szívvel ajánlom. Jóllehet anyanyelven hangzanak el, a feliratnak hála tartalmukat mindenki tudja követni. Az érdeklődők így bepillanthatnak nemzetiségeink életébe, megismerhetik kultúrájukat, hétköznapjaikat, ünnepeiket, ami rendkívüli módon tágíthatja látókörünket. (Hétfő, december 14-e, Duna, 7.20, 7.50)

Kedden (december 15-én) Ránki Dezső zongoraművész az évad művészeként szerepel a MüpArt Classic ismeretterjesztő-sorozatban. A kétszeres Kossuth-díjas előadó négy és fél évtizedes sikeres pályára tekinthet vissza, mely időszak alatt a magyar művészeti élet kiemelkedő személyiségévé vált. (Duna, 23.00)

A Rejtélyes XX. század rendkívül izgalmas műsor, és gondolom, a szerkesztőjét, Kun Miklóst nem kell bemutatni a nézőknek. Magam is többször készíthettem vele interjút, és mindig lenyűgözött az a széles körű tudás, amely révén az elmúlt századdal — ezen belül is a sztálini korszakkal — ismertet meg bennünket. (Szerda, december 16-a, Duna, 23.25)

A csütörtöki (december 17-ei) kínálatból a Határok nélkül műsort javaslom megnézni. Gyakran dolgozok a magazinban, melyet az Egy hazában című adás kiegészítőjének, „nagy testvérének” tartok. Az előbbi a külhonban élő magyarokról, az utóbbi pedig a hazai kisebbségekről szól. A kisebbségi létnek vannak hasonló vonásai, így a két műsor filozófiájában is sok a közös elem. (Kossuth rádió, 18.30)

Magam is művelem a népzenét, ezért a Bartók rádió népzenei műsorsávja mindig rabul ejt, gyakran autóban ülve hallgatom meg. A pénteki (december 18-ai) adásban — az adventi várakozás jegyében — magyar karácsonyi énekek szerepelnek. (14.30)

Nem nézem rendszeresen, de ha „elcsípem” a Hazajárót, akkor nagyon élvezem. A honismereti műsor rendkívüli, számomra ismeretlen helyekre repít el. A félórás összeállítás elmossa a határokat, így az egész Kárpát-medence értékeit közkinccsé teszi. (Szombat, december 19-e, Duna, 13.25)

Az aranyvasárnapi (december 20-ai) Egy hazában című műsort két adón is hallgathatjuk: a Nemzetiségi Rádió 13.00-kor sugározza, a Kossuth rádió pedig késő este tűzi műsorára (23.07). Az ünnepvárók igazi adventi műsorba kapcsolódhatnak be, és vélhetően nem csalódnak, nemzetiségeink karácsonyi szokásai ugyanis igen gazdagok, és gyakran emlékeztetnek a magyar hagyományokra.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..