home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Közmédia-javallat augusztus 24-étől 30-áig
MTVA
2015.08.22.
LXX. évf. 33. szám
Közmédia-javallat augusztus 24-étől 30-áig

Fehér Anikó heti ajánlója — Fehér Anikó karvezetés szakon végzett a Zeneakadémián. A Duna Médiaszolgáltató Zrt. nép- és világzenei szerkesztője két évtizede lépte át a közmédia küszöbét. Nevéhez számos zenei sorozat és dokumentumfilm fűződik.

Minden szentnek maga felé hajlik a keze, ezért hétfőre (augusztus 24-ére) olyan műsort választottam, amely sok szálon kapcsolódik a népzenéhez. A Roma Magazin gyakran foglalkozik a kisebbség hagyományaival. A roma népzene semmihez sem hasonlítható, nagyon dallamos, ritmikus, sokszínű, és a mondás, mely szerint a romák nagy része zenésznek születik, sok igazságot tartalmaz. (Duna, 6.00)

A Kívánságkosár a vendégei által mindig követi az aktualitásokat, és különleges zenei, illetve kulturális eseményekre hívja fel a nézők figyelmét. A fiatal népzenészeknek lehetőséget nyújt a bemutatkozásra, s mivel a Duna Televízió a világ minden pontján fogható, sokban hozzájárul a népzenei kultúránk fejlődéséhez is. (Kedd, augusztus 25-e, Duna, 13.15)

Nagyon szeretek főzni, és a természetes alapanyagokat különösen kedvelem. Nagy élmény számomra, amikor a saját, két négyzetméteres kertemben termett finomságokat használhatom fel. A Kapa, Kasza, Fakanál című angol ismeretterjesztő sorozat filozófiája is közel áll hozzám, hiszen a műsor házigazdája is saját maga termeli meg ételei alapanyagát. Ez a szemlélet ráadásul közel áll a népzenéhez is, hiszen a népi dallamok gyökerei ugyancsak a természetben keresendőek. (Szerda, augusztus 26-a, Duna, 12.45)

Az igényes zenekedvelő a Bartók rádióban mindennap hallgathat népi muzsikát. Csütörtökön (augusztus 27-én) a Népzene — Újragombolva lesz műsoron. Ebben a harminc percben világzenével, vagyis feldolgozott népzenével ismerkedhetünk meg, és az összeállításban szereplő dalok fele itthonról, a másik része pedig külföldről származik. (14.30)

Pénteken (augusztus 28-án) már lazíthatunk egy kicsit, és ehhez a Munkaügyek — IrReality Show megfelelő hátteret nyújt. Az összeállítás hű tükörképe a mai magyar valóságnak, annak, hogy az ember irodájukban hogyan dolgoznak, vagy nem, min tréfálkoznak, miről beszélgetnek. (Duna World, 22.00)

A rádió egyetlen beszélgetős népzenei műsora a Népzene Határok Nélkül. Szerkesztője Éri Péter, a Muzsikás együttes Kossuth-díjas zenésze. Az érdeklődők érdekes riportokat, portrékat hallhatnak, s az éteren keresztül egy-egy fontosabb zenei eseménynek is részesei lehetnek. (Szombat, augusztus 29-e, Kossuth rádió, 20.05)

A Nótacsokor minden hétvégén ebédidőben látható. Nosztalgiával gondolok a műsorra, hiszen jelentős részét magam készítettem. Az egyórás összeállításban kiváló előadók tolmácsolásában hallhatóak igényes nóták. (Vasárnap, augusztus 30-a, Duna World, 12.00)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..