home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Közlekedik a személyvonat Szeged és Szabadka között 
Kartali Róbert
2023.11.28.
LXXVIII. évf. 47. szám
Közlekedik a személyvonat Szeged és Szabadka között 

Kedd reggel megindult a személyforgalom a Szabadka és Szeged közötti vasútvonalon. Az első járat Szegedről indult 5.19-kor, Szabadkáról pedig 6.03-kor.

Az első, Szegedről induló vonattal indult Palicsra Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint, a VMSZ megbízott elnöke, hogy ott leszállva a felújítás során az eredeti állapotába visszaállított vasútállomáson bejelentsék, nyolc év kihagyás után mától újra közlekedik személyvonat a két város között.

A palicsi vasútállomáson Goran Vesić építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter a barátság vasútjának nevezte a Szabadka és Szeged közötti vasutat. Egyúttal elmondta, hogy a Belgrád és Budapest között épülő gyorsvasút fogja megkoronázni a két ország közötti kapcsolatot. 

Lázár János Palicson kiemelte, hogy a mai nap az összetartozás vasútvonala és az összetartozás szimbóluma. Bejelentette — további határátlépési fejlesztések mellett —, hogy Szabadka és Baja között is megépítik a vasutat. Mint mondta, Magyarországnak ambiciózus terve, hogy Magyarország legyen Szerbia nyugati kapuja. Lázár János végül arra kérte a választópolgárokat, hogy december 17-én tegyék lehetővé, hogy a közös munkát folytatni tudják.

— A szabadkaiaknak, a vajdasági magyarok számára ez a vasútvonal az élet vasútvonala, hiszen azt teszi lehetővé, hogy normális, XXI. századi életét lehessen élni — nyilatkozta dr. Pásztor Bálint. A VMSZ megbízott elnöke kifejtette, hogy ez a beruházás megkönnyíti majd a Magyarországon dolgozó vagy tanuló, ingázó polgárok életét. Hozzátette, hogy éppen emiatt fontos, hogy utasbarát menetrendet alakítottak ki. Mint mondta, szeretnék folytatni ezt a vasútvonalat Baja irányába is.

Naponta öt pár vonat közlekedik a két város között, a hivatalos menetrend szerint Szegedről a vonat mindennap 5 óra 19 perckor, 8 óra 58 perckor, 14 óra 58 perckor, 17 óra 58 perckor és 21 óra 43 perckor indul majd Szabadkára. Szabadkáról pedig mindennap 6 óra 3 perckor, 7 óra 37 perckor, 13 óra 37 perckor, 16 óra 37 perckor és 19 óra 37 perckor indul személyvonat Szegedre. A teljes árú vonatjegy a két város között 6,2 euróba kerül, mely átszámolva 740 dinár, illetve megközelítőleg 2400 forint. A gyermekek 6 éves korukig ingyen utazhatnak. A menetidő átlagosan nagyjából másfél óra lesz.

A sajtótájékoztatón többen is utaltak rá, hogy ez a vasútfejlesztés nem jött volna létre Pásztor István nélkül, aki huszonöt éven keresztül dolgozott azért, hogy ez megvalósuljon.

Fényképezte: Kartali Róbert

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..