home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Közlekedési barangoló
Martinek Imre
2018.07.21.
LXXIII. évf. 29. szám
Közlekedési barangoló

„s mig szendereg a robogás – álmában csönget egy picit“ (József Attila)

A BKV Zrt. szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeuma 1992. július 14-e óta működik. Helyszínileg a HÉV végállomásának tőszomszédságában, egy 1914-ben épült kocsiszíni épületben. A csarnoki, valamint a szabadtéri részen található jármű kiállítás mellett az épületben további öt tematikus teremben köszön reánk a patinás múlt.


A szerző felvételei

A fényképekkel, korabeli menetjegyekkel és tárgyi emlékekkel felszerelt első terem Budapest vasúti közlekedését mutatja be az első lóvasúti vonal megnyitásától egészen a metró építkezések koráig. A második terem fényképes tablói az egykor villamossal rendelkező magyarországi és határon túlra került város villamosüzemeiről mesélnek, a harmadik terem exponátusai pedig a tömegközlekedést kiszolgáló infrastruktúra, a pálya- és felsővezeték-építés, -fenntartás és az áramellátás műszaki emlékei. A negyedik terem a régi szentendrei kocsiszínhez kapcsolódó eredeti kovácsműhely eszközeit mutatja be. Végül, az előzőből nyíló ötödik teremben, miképpen azt a világhálos mindentudó kisokos is megsúgta volt előzőleg!, a székesfővárosi autóbusz- és trolibusz-közlekedés emlékeit találtuk. Közülük egypár jármű olykor elhagyja a múzeum területét. Egy-egy nosztalgia menetre invitálva a régi, szép idők szerelmeseit.

A tárlat, a hétfői nap kivételével, minden nap megtekinthető 10 és 17 óra között, április elsejétől október harmincegyig. A belépő ára felnőtteknek egy vonaljegy, gyerekeknek és nyugdíjasoknak pedig egy metrószakaszjegy mindenkori ára.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..