home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Közérdekű közlemény a Palics-tó vizének felhabzása kapcsán
2021.05.12.
LXXVI. évf. 19. szám
Közérdekű közlemény a Palics-tó vizének felhabzása kapcsán

A Palicsi-tó felületén megjelenő hab rendes biológiai folyamatok következménye, és akkor keletkezik, amikor a víz erősen hullámzik, hasonlóan a tenger hullámai keltette habokhoz.

A Palicsi-tó hipertrófiás jellegű, ami azt jelenti, hogy benne nagy mértékben elszaporodnak a zöld és a kék algák, és ez okozza a víz jellegzetes zöld színét. A kék algák mennyisége éppen a tó turisztikai részén a legnagyobb, ahol a part túlnyomó része betonlapokkal van megerősítve, és legkevesebb a természetes vegetáció (nád és vízi növények). Amikor a túlszaporodott algák természetes életciklusuknak végén elpusztulnak és felbomlanak, a vízbe fehérjék és más szerves anyagok kerülnek. Ezek lecsökkentik a víz felületi feszültségét, és természetes mosószerként hatnak, ami az erős hullámzás következtében felhabzik, helyenként vastag habréteget alkotva, melynek felületén láthatóak a kék algák sejtjei.

A víz minőségének javítását célzó intézkedések, melyeket a szabadkai önkormányzat – elsősorban a tó körüli védősávok létesítésével – jelenleg végrehajt, lehetőséget adnak a vegetáció megújulására a part menti területeken, csökkentve ezzel a tápanyagok bejutását a környező termőföldekről, és így a jövőben várhatóan egyre ritkábban fordulnak majd elő a hasonló jelenségek.

Környezetvédelmi Szolgálat

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..