home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Középpontban a közösségi terek
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2023.03.22.
LXXVIII. évf. 11. szám
Középpontban a közösségi terek

Ezúttal egy újonnan épült családi ház központi, közösségi terének tervezési fázisát mutatom be. A négyfős családot két felnőtt és két kisgyermek alkotja.


A szerző látványtervei

A helyiség mintegy 70 m2-es egybefüggő tér, középen kiugró ablakrészekkel. Az egyik felére a konyhát, a másikra a nappalit terveztük, a kiugró rész pedig maga az étkező lett volna — és menet közben variálódtak ugyan a dolgok, de az alapkoncepció mégiscsak maradt.

A nappali részbe egy sarokkanapét terveztem, mely remekül kitölti a helyet. Ezzel szembe pedig természetesen a médiaberendezés kapott helyet. A kanapé mögé tapétát tettünk, majd szembe, a televízió mögé egy 3D falpanel került, melyet LED-világítással emeltünk ki. A televízió alá egy lerakó került, mely a távirányító tárolására alkalmas. A hatalmas ablakok hosszú függönyt és dekorfüggönyt kaptak, de éppen csak egy leheletnyit, hogy ne zárják el a kilátást, hiszen a ház olyan helyen épült, ahol körös-körül nincs szomszéd, csak mező és rét.

A helyiség közepére az étkezőasztalt álmodtuk meg. A nyolcszemélyes asztal a tér remek központi eleme lett a háromszögletű, kiugró ablakok előtt. A megvilágításról egy lelógó kristálycsillár gondoskodik. Az ablakok fix elemek, és innen is gyönyörű a kilátás, ám dekorelemként nagy kaspókba ültettünk növényeket. Az ebédlő melletti falhoz komódot terveztünk, melyhez leveles képeket társítottunk.

A legbelső területre, a helyiség másik végébe terveztük a konyhát. L alakban zárta be a teret, közepére pedig konyhasziget került. A konyha frontja magasfényű, és fehér, valamint faszín kombinációja. Innen nyílik egy balkonajtó az udvar felé, valamint a szemközti falon van egy ablak. Ehhez a nyílászáróhoz terveztük a mosogatótálcát, mellé pedig a sarokban, oszlopban a sütő és a mikrosütő helyezkedik el egymás felett. Innen nyílik egy ajtó a kamrába, ahol a hűtőszekrény van.

A konyha közepére egy szigetet terveztünk. Ide helyeztük a beépített főzőlapot. Két ötletünk volt a főzőlaphoz rendelt gőzelszívóra: az egyik az alulról működő, beépített, belógó gőzelszívó, mely nem zárja el a helyiséget, és kevésbé zavaró, a másik pedig a felső gőzelszívó. A sziget szélességét 90 centiméterre terveztük, így kiválóan alkalmas reggelizőpultnak, melyet főleg a gyerekek használnak nagy örömmel.

A konyhai nyílászárókra venecia roló került, mely nem zavaró a mosogatásnál sem, viszont díszíti az ablakot, valamint le is engedhető, ha besüt a nap.

A folyosóról való belépéshez egy nagyobb nyílást hagytak, ezt egy kicsit le szerettük volna zárni. Ennek érdekében egy oszlopos dekorelemet álmodtunk meg, mely alulról, a padlóba süllyesztett spotlámpák segítségével kap megvilágítást. Mindez különleges eleme lett a helyiségnek, és a funkcióját is betölti, azaz a bejárati ajtón belépve nem azonnal a nappaliba lépünk.

A ház melegítéséről padlófűtés gondoskodik, de a szükséges helyekre, mint amilyen a nappali vagy az étkező, puha szőnyegeket helyeztünk, hogy a lábnak is kényelmes legyen.

A teljes tér a funkcióit tekintve, valamint a harmóniát is figyelembe véve összhangba került.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..